Un consilier păşcănean este de părere că operatorul regional de apă şi canalizare ar trebuie să aibă câte un preţ pentru fiecare unitate administrativ- teritoriala, membră în Asociaţia Regionala pentru Servicii de Apă şi Canalizare – ARSACIS.
PROPUNERE POPULISTA, PENTRU VOTURI
Liberalul Marius Pintilie a precizat în cadrul şedinţei Comisiei Economice ca în acest fel tarifele pentru serviciile prestate vor fi echitabile pentru fiecare comună său oraş în parte, în raport de cheltuielile, şi cantităţile de apă vândute canalizate şi epurate.
Liderul opoziţiei crede că, astfel, Pascaniul ar putea să aibă un preţ mai mic la apă şi canalizare şi nu ar mai fi nevoit să aprobe planul tarifar până în anul 2048 unde sunt prevăzute o serie de majorări şi ajustări de preţ, pentru a putea obţine investiţii din fonduri europene, de peste 25 de milioane de euro pentru extinderea sau reabilitarea reţelelor. Pintilie a mai spus că nu i se pare normal ca Pascaniul să suporte, prin preţul unic impus de asociaţie, şi o parte din cheltuielile comunelor cu bani şi abonaţi mai puţini, pe principiul solidarităţii.
O SINGURA ASOCIATIE, UN SINGUR OPERATOR, UN SINGUR PRET
În replică, directorul general al companiei, Mihail Dorus a explicat că solicitarea consilierului PNL este imposibil de aplicat. Asta deoarece Asociaţia Regională de Apă şi Canalizare funcţionează după principiul: un singur operator, un singur preţ de operare, în toate cele 110 comune şi oraşe membre.
Asociaţia a fost fondată tocmai pentru a putea fi accesate fonduri europene nerambursabile, disponibile doar pentru structurile regionale organizate şi care funcţionează după astfel de reguli. De asemenea Pascaniul a aderat la asociaţie, fiind de acord cu actele constitutive iar o astfel de modificare ar trebui mai întâi aprobată de Adunarea Generală a asociaţiei unde Pascaniul are doar un vot.
Propunerea consilierului Marius Pintilie este în dezacord şi cu unele prevederi legale a explicat într-o recentă intervenţie, comunicatorul operatorului, Gheorghe Vlasie. Mai exact în Legea 215 la capitolul cu privire la finanţarea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare se arata că
“În cazul în care proiectele de investiții în sistemele de alimentare cu apă și de canalizare se dezvoltă prin fonduri publice asigurate, integral sau în parte, de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile, finanțarea serviciului se face prin APLICAREA DE CĂTRE OPERATOR A PREȚULUI/TARIFULUI UNIC ȘI A STRATEGIEI TARIFARE, care se fundamentează în conformitate cu Metodologia de analiză cost-beneficiu pentru investițiile în infrastructura de apă, aprobată prin hotărâre a Guvernului.”
CONSECINTE: PUTEM RAMANE FARA INVESTITII, PRETUL S-AR DUBLA
BIT TV a încercat să afle dacă pentru susţinerea propunerii ca fiecare localitate să aibă câte un preţ la apă şi canalizare, a fost făcută, mai întâi, o simulare pentru Paşcani. Marius Pintilie a refuzat să răspundă la acesta întrebare.
ApaVital a făcut astfel de calcule iar rezultatele nu sunt de loc încurajatoare. Dacă Pascaniul ar avea un preţ unic la apă şi canalizare iar în acesta ar trebui să fie cuprinse toate cheltuielile de întreţinere, exploatare, salarii şi pentru investiţii, acesta ar fi dublu faţă de cât este acum adică de aproape 16 lei faţă de 7,11 lei/mc cât este în prezent, fără actualizarea în timp a constructiilor.
Simularea este pentru situaţia în care investiţiile de 25 milioane de euro ar urma să fie făcute printr-un credit pe o perioadă de 10 ani de zile, în aceleaşi condiţii în care ApaVital s-a imprumutat pentru asigurarea cofinanţării actualului proiect. Asta deoarece în varianta propusă de consilierul liberal municipiul Paşcani risca să piardă fondurile europene nerambursabile iar banii să fie redistribuiţi altor primarii din judeţ aşa cum s-a întâmplat în anul 2009 când Pascaniul a ratat investiţii de peste 9 milioane de euro.