Opozitia din legislativul local critica demersurile Primariei Pascani de a majora de anul viitor cu 40% taxele si impozitele locale si a anunțat ca nu voteaza proiectele initiate de primarul Marius Pintilie si care urmeaza sa fie supuse votului in sedinta Consiliului Local de joi, 23 decembrie.
Precizarile au fost facute in conferinta de presa sustinuta de grupul consilierilor locali PSD la sediul partidului, in cursul zilei de miercuri, 22 decembrie.
Ei au vorbit despre impactul devastator al majorarii taxelor si impozitelor locale atat asupra populatiei cat si asupra mediului de afaceri. Au dat ca exemplu, societati din municipiu care vor plati chiar si cu pana la 190% mai mult pentru taxele pe cladiri.
In acelasi context, au facut apel catre consilierii de la PRO Romania, dar si catre cei liberali sa nu voteze proiectul privind majorarea taxelor si impozitelor locale.
Consilierul local, Dumitru Pantazi, a spus ca ar mai exista inca o solutie: primarul municipiului, Marius Pintilie, ar putea sa retraga proiectul de pe ordinea de zi a sedintei de joi, daca doreste acest lucru.
Daca proiectele vor fi aprobate in forma propusa de edil, pascanenii vor avea de achitat, de anul viitor, sume considerabil mai mari pentru taxele si impozitele locale si va trebui sa plateasca pentru parcarea masinilor.
Conform proiectului, cota de impozitare pentru cladirile rezidentiale si cele anexe detinute de persoanele fizice ar urma sa creasca de la 0,08% la 0,1%, iar pentru cladirile nerezidentiale de la 0,2% la 1%. De asemenea cota de impozitare pentru persoanele juridice ar urma sa creasca de la 0,4% la 1% pentru cladirile nerezidentiale. In acelasi proiect se arata ca va creste taxa pentru reclama si publicitate de la 1 la 3%, taxa pentru spectacole de la 0,5 la 2% iar cea pentru alte activitati culturale ce la 1 la 5%. Si vizele anuale pentru taximetristi vor creste de la 110 la 200 lei iar taxa pentru eliberarea autorizatiei de fucntionare a fost modificata esential: 560 lei/an pentru agentii economici care au spatii de pana la 100 mp; 1000 lei/an pentru cei cu spatii de pana la 300 m; 2000 lei/an pentru cei cu spatii de pana la 500 mp si 3000 lei pe an in cazul suprafetelor mai mari. Pana acum, cei cu suprafete de pana la 500 mp plateau intre 564 lei si 226 lei/an, in functie de zona in care isi desfasoara activitatea.
De asemenea de anul viitor tarifele pentru inchirierea terenurilor vor creste de la 4,13 lei/mp/am la 15 lei/mp/an. In cazul in care in garajele sau magaziile respective sunt amenajate spatii comerciale sau de productie tarifele anuale vor creste de la 25,52 lei/mp cat este acum la 35 lei mp. In acelasi proiect, sunt prevazute si tarifele pentru parcarile care ar urma sa fie amenajate de administratia locala: 2,5 lei/ora pentru parcarile cu plata si 200 lei/an pentru o parcare rezidentiala.