Noi reglementări vor schimba considerabil relaţiile şi modul de convieţuire socială în cadrul condominiilor, precum locuinţele colective sau blocurile. Noua Lege a asociaţiilor de proprietari a fost promulgată de Preşedinţie la sfârşitul săptămânii trecute, urmând a intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. „Ziarul de Iaşi“ a studiat noua lege, un document extrem de amplu, şi vă prezintă principalele prevederi care îi privesc în mod direct pe oamenii ce locuiesc la bloc. Una din acestea: orice datorie mai mare de 1.900 de lei la asociaţie sau utilităţi va fi înscrisă în Cartea Funciară. Pentru datorii mai vechi de trei luni, un proprietar poate ajunge în situaţia de a-i fi pusă ipotecă pe locuinţă de către asociaţie. Condiţii noi pentru spart pereţii şi alte lucrări, dar şi pentru amplasat reclame pe bloc. Spaţiile comune beneficiază de alt regim.
Noua lege a asociaţiilor de proprietari aduce modificări importante atât pentru proprietari, cât şi pentru asociaţii. Actul normativ a fost promulgat la sfârşitul săptămânii trecute de către preşedintele Klaus Iohannis, şi va intra în vigoare în termen de 60 de la publicarea în Monitorul Oficial. Printre noutăţi: chiriaşii îşi vor putea înfiinţa asociaţii, obligaţia aprobării unui regulament de conduită şi bună vecinătate sau obligaţia proprietarilor de a permite accesul în locuinţă a reprezentanţilor asociaţiilor de locatari pentru inspectarea/reparaţii/înlocuiri elemente din proprietatea comună (doar cu preaviz motivat în scris cu termen de 5 zile). O altă obligaţie îi vizează pe proprietarii care locuiesc în clădiri cu risc seismic: noua lege prevede ca aceştia să ia măsuri pentru reducerea riscului seismic.
Datoriile de peste 1.900 lei, înscrise în cartea funciară
Proprietarii care îşi înstrăinează locuinţa sunt obligaţi ca, la momentul întocmirii actelor de vânzare, să facă dovada plăţii la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi a utilităţilor publice. În context, demn de precizat este că datoriile mai vechi de 3 luni şi care sunt mai mari decât salariul minim brut (în prezent: 1.900 lei) vor fi înscrise în cartea funciară a locuinţei.
„Preşedintele sau administratorul asociaţiei de proprietari are obligaţia solicitării notării în cartea funciară a debitelor mai vechi de 3 luni şi care depăşesc valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Birourile de cadastru vor proceda la notarea acestor debite în cartea funciară a locuinţelor“, se arată la art. 33, alin. (9).