-3 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 14, 2024

 Fără pungi de plastic, de la anul. Deputatul Vasile Axinte este unul dintre votanți

 Fără pungi de plastic, de la anul

Deputatul Vasile Axinte este unul dintre votanți

 S-a votat proiectul de lege privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor. Camera Deputaților în calitatea de for decizional a luat această decizie, fiind interzis începând cu 1 iulie introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțitre și foarte subțire, cu mânere iar de la 1 ianuarie 2019, se interzice comercializarea lor. Dintre cele 255 de voturi “pentru” unul a fost a deputatului de Pașcani, Vasile Axinte.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, cu 255 de voturi „pentru” şi o abţinere, proiectul de lege nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor, astfel că se interzice, începând cu 1 iulie, introducerea pe piaţa naţională a pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire, cu mâner.

„Prevenirea și reducerea impactului ambalajelor și al deșeurilor de ambalaje asupra mediului constituie una din datoriile pe care le avem față de generațiile viitoare. Protecția mediului este atât o responsabilitate a fiecăruia dintre noi, în calitate de cetățeni, cât și o responsabilitate politică. Având în vedere aceste argumente, alături de Grupul parlamentar al PSD am votat miercuri, 14 martie, în şedinţa de vot final a Camerei Deputaţilor, pentru adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, act normativ care vizează transpunerea Directivei (UE) 2015/720 a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce priveşte reducerea consumului de pungi de transport din plastic subţire.” a precizat deputatul PSD, Vasile Axinte.

În cadrul legii se precizează că autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, prin unităţile subordonate, precum şi autorităţile executive ale unităţilor administrativ-teritoriale promovează campanii de informare şi educare a publicului şi a operatorilor economici privind sistemele de returnare, colectare şi valorificare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje care le sunt disponibile, contribuţia lor la refolosirea, valorificarea şi reciclarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, sensul marcajelor de pe ambalajele existente pe piaţă, elementele corespunzătoare ale planurilor de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi impactul dăunător asupra mediului al consumului excesiv de pungi de transport din plastic subţire, mai. Legea va fi trimisă spre promulgare la preşedinele României.

Recomandări