Autorităţile vor fi puse la treabă în locul cetăţeanului, anunţă Guvernul Cioloş. Acesta a modificat legislaţia în domeniul stării civile, prelungind termenele pe care le au la dispoziţie cetăţenii pentru întocmirea unor acte, simplificând unele proceduri şi impunând obligaţii suplimentare autorităţilor.
Legea privind actele de stare civilă a fost modificată de Guvern pentru simplificarea înregistrării naşterilor şi rezolvarea unor probleme apărute în practică.
Termenul pentru declararea naşterii copilului a fost prelungit de la 15 la 30 de zile, fiind menţinut termenul de 3 zile pentru cazul în care copilul se naşte mort. Întocmirea actului de naştere se face pe baza declaraţiei verbale a oricăruia dintre părinţi, a actului de identitate al mamei şi al declarantului, a certificatului medical constatator al naşterii şi, eventual, a certificatului de căsătorie al părinţilor. Dacă mama nu are carte de identitate, datele necesare vor fi furnizate de poliţie.
Dacă termenul de 30 de zile pentru declararea naşterii este depăşit, întocmirea actului de naştere se va face la cererea scrisă a declarantului, cu aprobarea primarului şi avizul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor şi în baza unui certificat medical care să ateste vârsta copilului, nemaifiind necesară şi aprobarea primarului.
În vechea sa formă, legea impunea ca, în situaţia în care declararea era făcută la peste un an de la data naşterii, întocmirea actului să se facă în baza unei hotărâri emise de Judecătorie. Obligaţia de a se adresa instanţei a fost eliminată, pentru naşterile declarate cu peste un an întârziere aplicându-se aceleaşi reguli ca la naşterile declarate în termenul legal.
Continuarea pe Ziarul de Iasi