Este oficial: Rabla 2 va începe de la 1 iulie. Programul de finanţare vizează casarea maşinilor mai vechi de 15 ani. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc.
Mai multe proiecte pilot au fost deja derulate în două oraşe din România. Este vorba despre Suceava şi Sfântu Gheorghe. Eligibili pentru programul Rabla 2 sunt cei care deţin maşini mai vechi de 15 ani.
Care este procedura pentru programul Rabla 2
Mașinile vor fi predate administrațiilor locale, iar proprietarii autovehiculelor vor primi o sumă de 3000 de lei. Jumătate din sumă este plătită de primărie, iar cealaltă jumătate este achitată de către Ministerul Mediului.
Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România: „Am discutat cu ministrul Mediului ca de la 1 iulie să intre în vigoare programul ‘Rabla 2’ (…). Suceava are deja un proiect pilot, Sfântu Gheorghe, de asemenea, îl derulează. În ce constă? Maşinile mai vechi de 15 ani să poată fi predate administraţiilor locale (…), vor primi pentru acea maşină mai veche de 15 ani 3.000 de lei. 1.500 de lei pune primăria, 1.500 de lei pune Agenţia Fondului de Mediu, prin Ministerul Mediului.
Prin acest program mai luăm o grămadă de rable de pe domeniul public al oraşelor noastre şi facem loc maşinilor noi, nepoluante, verzi.”
În altă ordine de idei, actualul primar al oraşului Cluj-Napoca, Emil Boc a mai spus că participanţii la reuniune au discutat despre creşterea preţului la materiale în contractele pe care autorităţile publice le au în derulare, din cauza războiului din Ucraina, scrie Agerpres.