Un ieşean din şapte a avut sau are probleme cu legea. 35.300 de persoane au suferit condamnări sau au primit sentinţe penale, iar 73.000 figurează cu probleme de cazier, fiind urmăriţi penal, au primit amenzi penale sau administrative. Pe locul doi se află Bucureştiul, cu 32.300 de infractori, apoi Bacăul, cu 26.400
Judeţul Iaşi se poate „lăuda“ cu titlul de cel mai mare „bazin“ criminogen al României. Iaşul depăşeşte chiar şi capitala României, Bucureştiul, dar şi alte judeţe mari din ţară. Din statistici reiese că ieşenii au cele mai multe sentinţe şi condamnări din ţară, potrivit Serviciului de Caziere Judiciare. Cu alte cuvinte, în judeţul nostru, locuitorii au cele mai multe caziere „pătate“, în comparaţie cu alte judeţe. În acelaşi timp, ieşenii plătesc cei mai mulţi banipentru eliberarea cazierelor judiciare, după Bucureşti. Numai anul trecut, ieşenii au băgat la bugetul statului un milion de lei din plata cazierului judiciar. În acest an, în doar trei luni, ieşenii au scos caziere de la Poliţie în valoare de aproape 300.000 de lei. Cei mai mulţi au scos cazier judiciar pentru angajare. În câţiva ani, cei de la Caziere vor transfera datele din cartotecă într-o amplă bază de date iar cazierul poate fi solicitat din orice punct al ţării. Primii care vor apărea în noua bază de date a Poliţiei sunt ieşenii care au avut probleme cu legea.
35.300 ieşeni au suferit condamnări sau au primit sentinţe penale
Un ieşean din şapte are în prezent cazierul „murdar“. Potrivit şefilor de la Serviciul de Caziere din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), din cei aproximativ 772.000 de locuitori ai judeţului nostru (conform ultimului recensământ), 108.000 de ieşeni au cazierul „pătat“, după ce au suferit condamnări, ori se află sub urmărire penală, au primit amenzi penale sau administrative în urma comiterii unor infracţiuni. Dintre cei 108.000 de ieşeni cu cazierul „pătat“, 35.300 au suferit condamnări sau au primit sentinţe penale, Iaşul aflându-se pe primul loc pe ţară. De asemenea, alţi 73.000 de ieşeni figurează cu probleme de cazier, fiind urmăriţi penal, au primit amenzi penale sau administrative. „În total, aproximativ 108.000 de ieşeni apar în cazier cu menţiuni operative, cum ar fi punerea în mişcare a urmăririi penale, amenzi penale sau administrative dar şi menţiuni, cum ar fi sentinţe penale sau condamnări“, a precizat comisarul şef Florin Gheucă, de la Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative. După judeţul Iaşi, în topul celor mai mulţi locuitori cu caziere pătate după ce au fost condamnaţi, pe locul doi se află Bucureştiul, cu 32.300 de infractori, Bacăul cu 26.400 persoane, Cluj – 25.200, Prahova – 22.700, şi Călăraşi, cu 21.500 evidenţiaţi. De remarcat că, în cazul în care ţinem cont de populaţia judeţului, clasamentul de mai sus se schimbă: pe primul loc trece Călăraşi cu 7% persoane condamnate sau cu sentinţe penale (din populaţia judeţului de aprox. 307.000), Iaşul fiind al doilea cu 4,5% şi Bacău cu 4,2% (la 616.000 de locuitori). Potrivit comisarului şef Gheucă, infractorii ieşeni nu au săvârşit infracţiunile numai în judeţul Iaşi. „Este vorba despre adresa lor de domiciliu. Adică, o mare parte dintre delictele comise, au fost şi în celelalte judeţe ale ţării. Este vorba despre originea infractorilor“, a precizat Gheucă.