-0.7 C
Paşcani
duminică, decembrie 22, 2024

Rămas bun emoționant la Hîrlău din partea unui dascăl dedicat: Spectacolul ”Carte frumoasă , cinste cui te-a scris”

La Hîrlău, un dascăl dedicat meseriei și-a luat rămas bun de la elevi într-un mod emoționant și plin de învățăminte. La Casa de Cultură din localitate, Petronica Miclăuș, a organizat vineri spectacolul ”Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”, împreună cu un grup de elevi de la Școala ”Petru Rareș”, unde a lucrat până în prezent ca profesor.
petronica miclaus harlau
Manifestarea culturală a fost dedicată limbii române și marilor personalități din literatura noastră, care au cinstit graiul neamului prin frumoasele lor opere: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Alexandru Vlahuță, Ionel Teodoreanu, Mihail Sadoveanu sau Nichita Stănescu.

În timpul spectacolului au fost prezentate fragmente cunoscute din lucrările celebre ale scriitorilor români, cântece culese din folclor sau pe versurile marilor scriitori, cât și recitaluri deosebite.

Un moment interesant a constat în prezentarea procesului literar al lui Nică din ”Amintiri din copilărie”, cunoscutul personaj emblematic din opera lui Ion Creangă, însă poznașul a avut de această dată parte, de o apărare de excepție în fața acuzării susținute de mărturia mătușii Mărioara și a negustorului de pupeze, promițând în schimb să plătească daunele aduse tuturor, prin promisiunea de a scrie într-o carte aceste întâmplări, întocmai cum au fost.
proces creanga
Grupul vocal ”Select” format din 3 tinere talentate a colorat momentele de recital și dramaturgie prin interpretarea unor fragmente muzicale scrise pe versurile scriitorilor români ca Mihai Eminescu sau Nichita Stănescu. Piese precum ”Sara pe deal”, ”Emoție de toamnă” sau ”Pe lângă plopii fără soț” au încântat auzul celor prezenți printr-o abordare emoționantă.
grup select harlau
Prietenia din Creangă și Eminescu, a fost descrisă prin prezentarea unor fragmente din viața și activitatea de colaborare a acestora, puse în scenă de elevii de gimnaziu.

Unul dintre cei mai silitori și dedicați elevi a recitat cu multă implicare toată poezia Luceafărul, captând atenția celor prezenți preț de aproape 10 minute.

Un îndrumar pentru toți elevii prezenți a fost scrisoarea adresată de Alexandru Vlahuță, fiicei sale Margareta, prin care o sfătuia să păstreze valorile sănătoase mereu alături, mai ales în perioada dificilă a tinereții, prin autocritică, luptând cu ajutorul modestiei împotriva egoismului și a lipsei de moralitate.

Spectacolul a fost încheiat cu un omagiu adus limbii latine,” limba mamă” a graiului nostru românesc, prin intonarea Imnului absolvenților, ”Gaudeamus Igitur”, în cinstea elevilor de clasa a VIII-a care și-au luat și ei rămas bun de la anii de gimnaziu, odată cu profesoara lor, Petronica Miclăuș.

Recomandări