BIT TV atrăgea atenţia la începutul acestei luni asupra unei situaţii fără precedent la Paşcani şi anume ca actualul legislativ se lupta cu foştii consilieri din mandatul 2004- 2008 pentru recuperarea unui presupus prejudiciu de peste două milioane de lei, în dosarul Agrocomplex. Mai mult decât atât avocatul angajat în acesta cauza a fost mandatat să folosească probele procurorilor DNA împotriva foştilor consilieri pentru a demonstra că paguba pretinsă există şi pentru a-i pune la plata pe cei care ar putea fi găsiţi vinovaţi.
În acest sens legislativul local, la iniţiativa consilierilor PNL, a aprobat o hotărâre prin care s-a constituit parte civilă şi a transmis-o Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Acum unul dintre inculpaţi, fostul primar Neculai Răţoi a cerut anularea hotărârii pe motiv ca prejudiciul pretins nu exista. În acest sens parlamentarul păşcănean a trimis un memoriu prefectului de Iaşi iar solicitarea a fost transmisă legislativului local Motivul invocat este o expertiza contabilă aprobată de aceiaşi consilieri în anul 2014 din care reiese că societatea Agrocomplex SĂ Paşcani nu are nici un leu datorie. Acelaşi document a fost folosit şi pentru clarificarea datoriilor societăţii fostului primar, Grigore Craciunescu, fără a fi puse la îndoială concluziile experţilor.
Acelaşi punct de vedere a fost susţinut şi de serviciile de specialitate din Primari Paşcani care au precizat că nu pot argumenta prejudiciul aprobat de consilieri, cel preluat din rechizitoriul DNA, pentru că în contabilitatea institutiei nu exista.
Menţionăm că în decembrie anul trecut Consiliul Local să constituit parte civilă în acest proces, în urma unei adrese primită de la DNA. Aleşii locali au trecut în hotărâre că vor să recupereze exact prejudiciul estimat de procurorii DNA în rechizitoriu, adică suma de 2. 045. 000 lei. Fără nici o probă că suma ar fi reală, fără să fi citit măcar datele din dosar aleşii locali au aprobat acest demers de frică să nu fie traşi la răspundere pentru un eventual prejudiciu, dacă el nu mai poate fi recuperat.
Majoritatea din cei 32 de inculpaţi din dosarul Agrocomplex susţin că nu sunt vinovaţi şi cer ridicarea măsurilor asiguratorii. Mai mult avocaţii apărării susţin că prejudiciul nu există pe motiv că actul de închiriere încheiat între Primărie şi Agrocomplex ar fi nul deoarece terenul nu aparţine administraţiei locale.