Județele de unde „fug” locuitorii au aceleași trăsături: le lipsesc industriile performante și serviciile de calitate.
Datele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor 2021 confirmă statutul Iașului drept cel mai populat județ, cu ceva mai mult de 760 de mii de locuitori.
Principalul concurent, multă vreme Nr 1 pe țară, Prahova, a pierdut în ultimii 10 ani peste 67 de mii de locuitori, adică 9 la sută din populația consemnată la Recensământul 2011. Populația Iașului a scăzut în tot acest timp cu 11,5 mii de persoane – număr similar Clujului, care completează, la fel ca acum un deceniu, podiumul județelor după numărul de locuitori.
Împotriva curentului se situează Ilfovul, care a crescut cu 154 de mii de locuitori, în vreme ce Bucureștiul pe care îl înconjoară a scăzut cu 166 de mii. Este vorba de populația rezidentă, stabilă, cea care nu și-a schimbat domiciliul în ultimele 12 luni dinaintea datei luate ca referință pentru ultima chestionare națională, respectiv 1 Decembrie 2021.
Domiciliații, mai numeroși decât rezidenții
La Iași, există o diferență uriașă între populația rezidentă și cea după domiciliu, estimată la mijlocul anului trecut la 985 de mii de persoane. Diferența de aproximativ 225 mii de persoane reprezintă migrația externă și/sau internă – adică, de exemplu, zecile de mii de cetățeni din Republica Moldova „stabiliți” cu domiciliul în Iași ca să-și recapete cetățenia română și zecile de mii de studenți veniți la universitățile ieșene.
Datele oferite de Institutul Național de Statistică mai arată un motiv pentru care populația Iașului este relativ constantă: timp de cel puțin 6 luni consecutive pe an, din mai până în octombrie, sporul natural este pozitiv, o reală performanță în România, unde regresul este vizibil în aproape toate județele.