Ofensiva împotriva investiţiilor şi a păşcănenilor fără apă şi canalizare, declanşată de liberali, continuă.
La sfârşitul acestei săptămâni, scările de bloc au fost împânzite cu o scrisoare semnată chiar de Marius Pintilie, candidatul PNL la Primăria Paşcani, în care se explică „motivele” pentru care a iniţiat un proiect de hotărâre pentru organizarea unui referendum anti- investiţii (anti Apa Vital), chiar în ziua alegerilor locale.
Liderul liberal nu pomeneşte nici un cuvânt despre riscurile devastatoare asupra municipiului Paşcani, de a pierde investiţii gratuite de 13 milioane de euro de la Uniunea Europeana, pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, dacă renunţăm la operatorul ieşean, şi nici despre soluţiile care urmează să fie implementate într-o astfel de situaţie. Mai mult în scrisoare se arată că Apa Vital nu ar fi dat dovadă de înţelegere faţă de locatarii care nu fac parte din asociaţiile de proprietari, pentru a găsi soluţii legale de încheiere a contractelor individuale. În realitate prevederile legale privind modalităţile de contractare în condominii sunt foarte clare. Conform ANRSC în scările de bloc încheierea contractelor individuale este posibilă doar cu montarea de apometre cu citire de la distanţă de către locatari şi pe cheltuiala lor. Aşadar operatorul ieşean nu poate decât să constate îndeplinirea condiţiilor legale şi să apoi să încheie contractele.
Scrisoarea distribuită cetăţenilor a fost insotita şi de un afiş pe care au fost tipărite chipurile celor 19 consilieri păşcăneni cu semnul întrebării în dreptul consilierilor PSD şi a consilierului PNL Dorin Nechifor şi răspunsul DA la cei şapte consilieri PNL care au semnat proiectul pentru organizarea referendumului. Un fel de şantaj la adresa aleşilor locali care au sprijinit şi sprijină în continuare investiţiile în Paşcani, pentru ai determina să voteze cum vrea PNL sau măcar să îi facă de ruşine.
Acţiunea este fără precedent în istoria administrativă a Pascaniului şi la fel de periculoasă ca cea din noiembrie 2014, atunci când, sub presiunea a câteva sute de cetăţeni, consilierii au votat de frică anularea delegării serviciilor de apă şi canalizare urmând ca după luni de zile de convulsii sociale să se revină asupra votului, iar consecintele se simt şi astăzi.