miercuri, aprilie 30, 2025
12.7 C
Paşcani
Login

Referendumul anti-investitii, o manipulare politică cinică

Mă aşteptam ca, după emisiunea furtunoasă unde l-am avut ca invitat, domnul Marius Pintilie – liderul PNL şi candidat la Primăria Paşcani – să vină cu argumentele care i-au lipsit în timpul dezbaterii. Să accepte provocarea mea de a-şi depune demisia în alb, el şi echipa liberală care vrea să ajungă în Consiliul Local, drept garanţie că vor face ceea ce susţin acum. Să pună în spatele proiectului de organizare a referendumului anti-investitii soluţiile sale concrete, care vor duce (se înţelege) la rezolvarea nemulţumirilor cetăţenilor (contracte individuale fără respectarea legii, preţ mai mic la apă, neîntreruperea furnizării apei din cauza rău-platnicilor), dar şi la realizarea investiţiilor la care acum suntem invitaţi să renunţăm, 13 milioane de euro primite gratuit, din fonduri europene.
Evident că nu s-a întâmplat aşa, pentru este foarte greu să îţi asumi şi să explici logic un astfel de demers, dar am primit un drept la replică pe care vreau să îl comentez.

1. Liderul PNL Paşcani este deranjat de titlurile şi concluziile unui articol scris de mine – ”Referendumul anti –investiții”. Susţin în continuare că este vorba despre un referendum anti-investiţii pentru că, dacă el va avea loc și rezultatul va fi validat, atunci municipiul Paşcani va pierde pentru a treia oară fondurile europene necesare pentru reabilitarea, dar mai ales extinderea, reţelelor de apă şi canalizare, fiind vorba de această dată de 13 milioane de euro, nerambursabili, în umătorii doi ani de zile.

Este singurul rezultat previzibil al acestei consultări publice, alături de haosul care va urma. Nimeni nu ştie cine ar urma să furnizeze serviciile de apă şi canalizare după referendum şi în ce condiţii, dacă nemulţumirile păşcănenilor vor fi rezolvate sau nu şi mai ales cum, de unde vom lua bani pentru investiţii etc. Nimeni nu poate garanta că va fi mai bine sau măcar ca acum!
2. Marius Pintilie susţine că păşcănenii sunt cei care doresc un referendum şi că, în calitate de reprezentant al cetăţenilor în Consiliul Local, are datoria morală să acţioneze în sensul dorit de aceştia. Nu păşcănenii, ci o mică parte dintre ei doresc organizarea unui referendum pe tema apei la Paşcani. Din sondajajele de opinie de pe site-ul BIT TV şi newspascani.com rezultă că doar 330 (până în prezent) din respondenţi au o astfel de dorinţă, adică cca 1% din polulația municipiului.

Cam tot atâţia au fost şi la dezbaterile publice şi mitingurile susţinute sau organizate din umbră de PNL. Deci nu putem vorbi de o voinţă a majorităţii nici dacă luăm în calcul cele aproape 3000 de semnături strânse într-un mod discutabil de militanţii anti-Apa Vital. Este absurd să îi chemi la urne pe cei care nu au apă şi canalizare şi aşteaptă investiţiile de 25 de ani, pentru a răspunde dacă sunt de acord cu renunţarea la serviciile de care nu au beneficiat şi la operatorul care ar urma să le rezolve aceste probleme.

Cel mult pot renunţa la speranţe sau la promisiuni! În suburbii sunt peste 8000 de persoane care se confruntă cu astfel de probleme, la care se adaugă alte câteva sute din cartierele noi fără utilităţi. Este nerealist să pretinzi că cei care acum primesc facturi mai mici la apă, pentru că nu le mai sunt impuse la plată pierderile şi furturile din reţea, ar fi interesaţi să se întoarcă la ”cum era înainte”.
Faţă de aceştia nu aveţi aceeaşi datorie morală, domnule candidat, sau ei nu contează pentru că nu simt şi nu votează cum vreţi dumneavoastră?
Este greu de crezut că un consilier local trebuie să acţioneze, indiferent de consecinţe, în sensul dorit de o parte dintre cetăţeni. De vreme ce ai fost ales nu doar pentru a vota, ci şi pentru a te informa şi acţiona pentru binele comunităţii, trebuie să iei în calcul şi viitorul, nu doar prezentul, să ţii cont mai întâi de lege înainte de emoţie, să ai curaj să îţi asumi şi măsuri nepopulare, dacă ele sunt necesare.
3. Candidatul PNL acuza BIT TV de lipsă de obiectivitate pentru că nu ar fi sărit la ”beregata” PSD, în noiembrie 2014, atunci când au anunţat şi ei că vor face un referendum. Iniţiativa, tot cu iz electoral, la alegerile generale de acesta dată, nu a fost pusă în practică. Pesediștii măcar au avut curajul să îşi asume ”lepădarea de Apa Vital” şi au votat-o în Consiliul Local. Până la urmă nu au pasat responsabilitatea cetăţenilor. Şi atunci, ca şi acum, eu am criticat vehement bâlbâielile privind soarta serviciilor de apă şi canalizare. Când eu vorbeam la televizor, pesediștii mă înjurau prin SMS.
4. Liderul liberal motivează ca referendumul ar trebui să fie pe 5 iunie, exact în ziua alegerilor, pentru a se face economie de bani şi a veni oamenii la urne.
Democraţia costă, iar în această situaţie doar câteva zeci de mii de lei. Dacă păşcănenii, în marea lor majoritate aşa cum susţineţi, vor cu adevărat să renunţe la operatorul de apă şi investiţii, atunci iniţiatorii nu ar trebui să îşi facă probleme cu prezenţa la vot, nu-i aşa?
În ceea ce priveşte eventualul rezultat al referendumului, el trebuie asumat în primul rând de PNL. Nu poţi să ceri renunţarea la investiţii, să le spui oamenilor că vor fi rezolvate problemele cu apă exact aşa cum vor ei – nu în conformitate cu legea, iar dacă se întâmplă o astfel de nenorocire, dacă promisiunile nu pot fi onorate, responsabilitatea să cadă în sarcina viitorilor aleşi locali.
5. Pierderea investiţiilor, cele 13 milioane de euro din fonduri europene, NU este o ameninţare din partea Primăriei Paşcani şi a PSD, şi nici o îngrădire a dreptului de exprimare.
Este o consecinţă inevitabilă, pe care iniţiatorii referendumului trebuie să şi-o asume, un motiv serios de a face apel la raţiune. Mai mult, regulile de funcţionare ale asociaţiei judeţene trebuie asumate şi respectate, eventual schimbate dacă majoritatea membrilor asociaţiei îşi doreşte acest lucru. Cei care susţin că “a trecut vremea când politicienii decideau fără a se consulta cu oamenii care i-au ales” nu fac decât să fugă de responsabilitate. Te mint frumos, iar când dau de greu, se întorc la popor ca să nu fie înjuraţi. Cred cu tărie atât în principiul participării, cât şi în cel al reprezentării democratice. Dacă politicienii nu pot să îşi asume responsabilităţi, mai ales în momentele dificile, atunci de ce să mai fie învestiţi cu votul cetăţenilor?
6. Marius Pintilie susţine, se înţelege, că, în contextul unui referendum pentru plecarea operatoului de apă din Paşcani, toţi păşcănenii vor avea aceeaşi opinie: „vor fi uniţi în cuget şi simţiri”. Societatea păşcăneană este mai divizată ca niciodată exact din cauza problemelor cu apa. Unii vor să plătească, alţii îl aşteaptă pe Moş Crăciun; unii vor asociaţii de proprietari, alţii citează pasaje din Constituţie. Cei de la bloc au apă şi canalizare, cei din suburbii le aşteaptă de 25 de ani.

Când cei care au apă – o consumă şi refuză să o achite, militează pentru plecarea operatorului care urmează să facă investiţii (din fonduri europene nu din buzunarul beneficiarilor) la cei care nu au acces la aceste utilităţi elementare, trebuie să ne aşteptăm cumva că va fi înţelegere şi armonie?

Evenimentele recente ne demonstrează că, oricând, poate izbucni un nou conflict! Din acest motiv mă aștept la mai multă responsabilitate din partea politicienilor, mai ales atunci când emoţia socială este folosită în scop electoral.
PS: Susțin, fără rezerve, orice formă de consultare a opiniei publice, dar nu pentru a face rău, nu ca manipulare politică. Dacă singurul efect previzibil este să renunțăm la investiții de 13 milioane de euro, iar, în consecință, mii de locuitori să rămână fără apă și canalizare, dacă unii ne îndeamnă să renunțăm la un operator fără să știm ce și când punem altceva în loc, fără să știm că va fi mai bine, atunci trebuie să ne oprim, măcar pentru o clipă de înțelepciune.
La fel cum a făcut și fostul președinte, Traian Băsescu, Marius Pintilie și echipa sa propun organizarea referendumului odată cu alegerile locale nu pentru că i-ar păsa mai mult de opinia pășcănenilor, ci pentru a ajunge la putere. Ei știu că, pentru a avea cât de cât șanse de a câștiga alegerile locale, trebuie ca pășcănenii să participe în număr foarte mare la vot, mai ales tinerii. În lipsa unor proiecte credibile, a unor soluții concrete necesare pentru producerea unor schimbări fundamentale în administrație și societate, fără oameni cu experiență și notorietate în echipă, este greu să convingi. Este mai ușor, însă, să manipulezi masele, să te folosești de problemele și suferințele oamenilor pentru că, nu-i așa, un politician trebuie să facă orice pentru a obține voturi!

Recomandări