Explicaţii politicianiste şi nefundamentate din partea candidatului PNL la Primăria Paşcani, privind propunerea de organizare a unui referendum împotriva operatorului judeţean de apă şi canalizare, şi implicit a investiţiilor europene planificate, 13 milioane de euro pentru reabilitarea şi extinderea retelelor de apă şi canalizare.
În cadrul emisiunii “Pulsul Zilei” consilierul Marius Pintilie, a precizat că dacă consultarea socială va avea loc şi rezultatele vor fi validate atunci liberalii păşcăneni au soluţii pentru înlocuirea operatorului şi realizarea investiţiilor din alte surse de finanţare.
Liderul PNL a explicat că intenţionează să înfiinţeze un serviciu de apă şi canalizare în subordinea Primăriei sau a Consiliului Local, cu sau fără personalitate juridică, în locul operatorului ieşean.
El a subliniat că o astfel de soluţie este legală şi poate fi aplicată imediat după alegerile locale.
În realitate conform modificărilor aduce anul trecut la Legea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, nr 241/2006, astfel de structuri trebuie reorganizate aşa încât să capete personalitate juridică, până cel târziu în luna august 2016.
Mai mult chiar dacă legislativul local ar aproba înfiinţarea unui serviciu de apă în subordinea Consiliului Local sau a Primăriei, el nu ar putea funcţiona din cauza Ordonanţei de Guvern 63/2010 care limitează numărul de salariaţi pe organigrama instituţiei. Din acelasi motiv fostul primar, Grigore Craciunescu a transformat DAC Pascani in societate comerciala. Anul trecut la Primăria Paşcani erau 282 de posturi aprobate, din care doar 254 ocupate, iar în acest an se aşteaptă ca în urma comunicării Prefecturii, numărul lor să fie mai mic.
Cum pentru obţinerea unei licenţe de funcţionare ANRSC obliga respectarea unor standarde a serviciilor de apă şi canalizare ultimă organigrama de la societatea Prest Serv Apa Paşcani număra 125 de salariaţi, minimul pentru a putea fi aprobată.
Astfel rezultă că în cadrul noul serviciu ar trebui să fie cel puţin acelaşi număr de personal, în condiţiile în care cu greu ar fi disponibile doar 28 de posturi vacante la Primărie.
Marius Pintilie a încercat să convingă publicul că ar avea soluţii şi pentru realizarea investiţiilor care sunt programate deja din fonduri europene. El a spus că şi în cadrul serviciului nou înfiinţat păşcănenii vor plăti acelaşi preţ la apă, ca şi la Apa Vital, dar ar rămâne pentru investiţii, cel puţin doi lei pentru fiecare metru cub de apă consumat. Candidatul PNL la Primăria Paşcani s-a ferit să spună câţi bani pot fi adunaţi în acest fel de la populatie şi în cât timp pot fi realizate investiţiile în apă şi canalizare.
La un calcul simplu, din datele contabile ale fostului operator, reiese că prin înfiinţarea serviciului de apă şi canalizare în cadrul Primăriei Paşcani municipalitatea ar avea nevoie de zeci de ani ca să colecteze din buzunarul păşcănenilor, prin preţul apei, cei 13 milioane de euro obţinuţi gratuit, deja, de la Uniunea Europeană şi pentru executarea lucrărilor. Asta deoarece diferenţa dintre cele două preţuri este de doar 1, 42 lei (6,29 – ApaVital, 4,87 lei -PSA, aprobat de ANRSC si TVA-ul actualizat, neaprobat de Consiliul Local, producţie vândută anul trecut cca 2 mil de mc de apă, grad de încasare 100%) iar rata împrumutului de la BEI trebuie achitata tot din banii încasaţi pe apă şi canalizare.
În acelaşi context Marius Pintilie a recunoscut că la referendum păşcănenii trebuie să aleagă între cele 13 milioane de euro, investiţii de la Uniunea Europeană cu condiţia ca Apa Vital să rămână la Paşcani, şi plecarea operatorului ieşean, respectiv înfiinţarea unui alt serviciu de apă şi canalizare.
Pentru că demersul politic să fie credibil moderatorul emisiunii i-a cerut iniţiatorului să îşi depună demisia în alb, împreună cu echipa de viitori consilieri, ca o garanţie că vor face ceea ce promit, dacă vor ajunge la putere. Marius Pintilie a ezitat să dea un răspuns tranşant la această provocare, cel mai probabil pentru ca asa zisele sale solutii nu pot fi implementate.
Menţionăm că liberalii păşcăneni au depus deja un proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum chiar în ziua alegerilor locale, cu întrebarea „Sunteţi de acord cu renunţarea la serviciile operatorului SC Apa Vital SA Iaşi şi retragerea din ARSACIS – Asociaţia Regională de Apă şi Canalizare?”
Astfel tema apei la Paşcani a devenit un subiect electoral iar problemele păşcănenilor sunt exploatate politic pentru obţinerea de voturi.