După un an de la controverse și modificări legislative, Ministerul Educației a oficializat procedura care permite instalarea camerelor audio-video în sălile de clasă și alte spații școlare. Noua reglementare, publicată în Monitorul Oficial (MO), vine cu prevederi detaliate privind scopul, modul de funcționare și accesul la înregistrări, dar și cu excepții notabile care permit instalarea fără acordul tuturor actorilor implicați.
Potrivit Ordinului Ministerului Educației nr. 3781 din 15 aprilie 2025, publicat în Monitorul Oficial (MO) pe 30 aprilie, școlile pot instala sisteme de supraveghere audio-video cu acordul majorității simple a părinților (pentru elevii minori), a elevilor majori și a angajaților. Sistemele pot fi instalate în sălile de clasă, pe holuri, în exteriorul clădirilor, în sălile de sport sau cămine, cu excepția toaletelor și vestiarelor.
În situații excepționale, precum creșterea semnificativă a actelor de violență, camerele pot fi instalate doar cu informarea actorilor implicați – fără a mai fi necesar votul majorității.
„Articolul 7 – (1) În scopul luării deciziei cu privire la instalarea sistemului de supraveghere audio-video se întocmește lista cu salariații, cu părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori, precum și cu elevii majori. Ulterior exprimării sau neexprimării acordului se întocmește un proces-verbal în care se menționează numărul persoanelor și tipul voturilor exprimate. Decizia cu privire la instalarea unui sistem de supraveghere audio-video se ia dacă există un acord al majorității simple a părinților sau reprezentanților legali ai elevilor minori, a elevilor majori și salariaților unității de învățământ, care au participat la luarea acestei decizii.
(2) Acordul sau lipsa acestuia în ceea ce privește un singur elev minor se exprimă doar de către un părinte/un reprezentant legal al minorului.
(3) În situații excepționale, atunci când există un risc crescut de violență în spațiul școlar, fiind înregistrat un număr semnificativ de sesizări privind săvârșirea unor acte de violență fizică și/sau psihică, săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, în vederea asigurării pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, precum și în scopul prevenirii actelor de violență fizică și/sau psihică, decizia privind instalarea unui sistem de supraveghere poate fi efectuată doar cu informarea părinților sau a reprezentanților legali ai elevilor și a salariaților unității de învățământ.
(4) Hotărârea de instalare și/sau de punere în funcțiune a sistemelor de supraveghere audio-video, în cazurile prevăzute la alin. (1) și (3), se ia de către consiliul de administrație pentru o perioadă de maximum 1 an calendaristic. Perioada de 1 an calendaristic poate fi prelungită, prin hotărâre a consiliului de administrație, în situația în care circumstanțele care au stat la baza luării acesteia se mențin, cu aplicarea prevederilor art. 66 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare. Hotărârea de supraveghere audio-video și hotărârea de prelungire a supravegherii audio-video se iau în baza consultării prealabile a personalului didactic, a personalului didactic auxiliar, precum și a personalului administrativ și cu informarea persoanelor vizate”.