0.6 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 14, 2024

Regulile privind înscrierea la ora de religie, schimbate de Ministerul Educaţiei, în urma unei decizii CCR de încălcare a Constituţiei

Ministrul Educaţiei a semnat un ordin de ministru prin care părinţii îşi vor da acordul pentru ora de religie doar o singură dată pentru toată perioada de şcolarizare, nu în fiecare an, aşa cum se întâmpla până acum. Ordinul este publicat în Monitorul Oficial şi nu a fost pus în dezbatere publică.

 

„Metodologia de organizare a predării disciplinei Religie în învăţământul preuniversitar, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice nr. 5.232/2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 720 din 24 septembrie 2015, se modifică după cum urmează: (…) art. 3, alin. 5 – Cererea depusă este valabilă pe toată perioada de şcolarizare în învăţământul preuniversitar sau până la schimbarea opţiunii”, reiese din Ordinul nr. 3.218 din 16 februarie 2018, publicat în Monitorul Oficial, pe data de 12 martie 2018.

Concret, de acum încolo, părinţii îşi vor înscrie copiii la ora de religie o dată pentru tot învăţământul preuniversitar, nu o vor mai face în fiecare an.

În veche metodologie, se stipula că părinţii, tutorele sau elevii majori pot depune cererile de înscriere la ora de religie până la sfârşitul lunii decembrie pentru anul şcolar următor.

Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea Educaţiei Naţionale este neconstituţional. Articolul prevedea că sunt obligaţi să facă cerere elevii care nu vor să participe la ora de Religie. Prin decizia CCR a devenit obligatorie cererea celor care vor să studieze disciplina.

În formularul de înscriere la ora de religie se solicită directorului unităţii de învăţământ participarea elevului la orele de religie, cu menţionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică Română, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea din România şi Organizaţia Religioasă Martorii lui Iehova.

 

SURSA: MEDIAFAX

Recomandări