Proprietarii de locuinţe vor trebui să declare câte persoane locuiesc efectiv la adresa unde intenţionează să mai ia în spaţiu o altă persoană, potrivit unui proiect de lege lansat în dezbatere publică de MInisterul Administraţiei si Internelor. Cei care declară date nereale vor fi acuzaţi de fals în declaraţii şi pot ajunge chiar şi la închisoare, conform portalului de specialitate Avocatnet.ro.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a publicat pe pagina sa de internet un proiect de lege prin care modifică OUG nr. nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, stabilindu-se reguli mai stricte pentru cei care vor sa îşi stabilească domiciliul sau reşedinţa la o altă adresă.
Solicitantul va fi nevoit să dea o declaraţie (care va reprezenta dovada intenţiei de stabilire a domiciliului/reşedinţei) consemnată în cererea pentru eliberarea actului de identitate, la care trebuie adăugat un document care să facă dovada adresei de domiciliu/de reşedinţă. Acest document poate fi, aşa cum stabilesc norme legale şi în prezent:
a) un act încheiat in conditiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;
b) o declaraţie scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a);
c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil, faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit. a) şi b); pentru minorii şi persoanele fizice puse sub interdicţie, declaraţia se dă şi se semnează de către părinţi sau de către reprezentanţii lor legali;
d) documentul eliberat de primării, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol.