Procesul accelerat de digitalizare prin care trece, în prezent, relația firmelor și persoanelor fizice cu Fiscul are o bornă importantă la 1 iulie 2022. Concret, anumite categorii de contribuabili sunt obligate să facă noi raportări către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), folosind sistemele e-Factura, e-Transport și declarația SAF-T. Însă cât de pregătiți sunt contribuabilii pentru această schimbare majoră? Conform specialiștilor, lucrurile nu arată prea bine, cel puțin momentan.
În primul rând, este vorba de trecerea la obligativitatea de a raporta facturile electronice, în sistemul e-Factura, pentru două mari tipuri de tranzacții. Primul vizează vânzarea de produse riscante din punct de vedere fiscal în relația business to business, iar al doilea vizează vânzarea de produse și prestarea de servicii în cadrul achizițiilor publice, adică în relația business to government.
Faptul că e-Factura devine obligatoriu pentru produsele riscante vândute în relația B2B (după o perioadă opțională între 1 aprilie și 30 iunie 2022) este deja cunoscut de la finele anului trecut, după ce acest lucru a fost consfințit prin OUG 130/2021. Ulterior, la începutul anului curent, ANAF a stabilit prin ordin și lista concretă a produselor riscante.
În cazul relației B2G, e-Factura este operațional de chiar mai mult timp – din noiembrie 2021. Astfel, chiar dacă trecerea la obligativitate a fost stabilită recent prin Legea 139/2022, contribuabilii au fost avertizați din start că acest lucru urmează să se întâmple la un moment dat în 2022.
Din moment ce cadrul legal a fost stabilit din timp, iar firmele și PFA-urile au avut luni întregi pentru a testa sistemul e-Factura pentru relația B2G și B2B, era greu de crezut că autoritățile ar putea amâna termenul din 1 iulie 2022.