Colectarea selectivă a deşeurilor nu este respectată de majoritatea ieşenilor, fapt ce îngreunează munca oamenilor. Deşeurile aruncate la întâmplare de la punctele gospodăreşti ajung la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Ţuţora.
Aici, cu ajutorul angajaţilor şi a echipamentelor speciale, deşeurile sunt sortate, comprimate şi grupate în baloturi. Pe lângă transferul şi sortarea deşeurilor, principala activitate care se desfăşoară la CMID Ţuţora este de tratare a deşeurilor menajere.
Muncă mai multă pentru că nu se colectează selectiv
Deşeurile din plastic, metal, carton sau sticlă sunt sortate manual de către angajaţi. „Se lucrează 8 ore pe zi a câte două schimburi, inclusiv sâmbăta şi încă nu reuşim să tratăm tot. Suntem primul judeţ din ţară ca număr de locuitori şi cantitatea de deşeuri este pe măsură. Avem 220 de angajaţi, iar doar la nivelul de colaborare cu Consiliul Judeţean Iaşi şi Consiliul Judeţean Neamţ avem implicate 170 de persoane. Munca este îngreunată din cauza cetăţenilor care nu înţeleg că deşeurile trebuie sortate”, declară Cătălin Gîrjan, manager. Fiecare angajat se ocupă de sortarea a câte unui deşeu. Pe banda unde ajung gunoaiele, angajaţii le iau şi le aruncă printr-un orificiu care ajung în partea de jos a halei, urmând a fi comprimate.
Mormane de gunoaie de câţiva metri înălţime sunt separate de către lucrători zilnic. Munca angajaţilor care se ocupă de carton este mai eficientă, acesta fiind un deşeu care se aruncă corespunzător de cele mai multe ori. Un tir plin cu deşeuri cântăreşte aproximativ 22 de tone. Aproape în fiecare zi pleacă câte unul de aici, doar de carton.