3 C
Paşcani
duminică, ianuarie 12, 2025

Restabilirea adevărului istoric: 10 Mai – Ziua Independenței Naționale a României!

Jumătatea a doua a secolului XX, anii regimului comunist, au însemnat pentru România și ruperea statului de principalele valori care au contribuit la clădirea țării.
S-au îndepărtat din filele istoriei evenimente, personalități, monarhia, principii liberale și democratice. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Proclamarea Independenței, moment crucial pentru istoria României. La mijloc au fost ambiția comuniștilor împotriva monarhiei și instaurarea regimului sovietic.
Trebuie să recunoaștem meritele pe care regele Carol I le-a avut în proclamarea independenței României, astfel că, 10 mai marchează trei momente istorice:
– 10 mai 188, România este proclamată regat;
– 10 mai 1886, regele Carol I depunea jurământul de credință față de țară, în fața Parlamentului Principatelor Unite;
– 10 mai 1887, Senatul a proclamat independenţa de stat, iar regele Carol I a semnat proclamația ,,Independența absolută a României”.
Din 1866 şi până la momentul abdicării regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, ziua de 10 mai a fost ,,Ziua Naţională a României” şi se sărbătorea cu mult fast.
Prin Legea nr.189 din 8 iulie 2021 am restabilit adevărul istoric!
Consolidarea și apărarea suveranității și independenței naționale s-a făcut și prin aderarea la Uniunea Europeană și la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Chiar dacă unii lideri politici sunt critici la adresa UE și NATO, putem afirma că aderarea noastră la cele două mari comunități ne-au adus siguranța integrității naționale, dar și beneficii economice și democratice. Integritatea teritorială, statul de drept, egalitatea în drepturi, păstrarea tradițiilor și culturii naționale fiind valori fundamentale pe care se bazează cele două organizații, valori la care a aderat și România.

Sorin Nacuta, deputat PNL

Recomandări