9 martie, sarbatoarea celor 40 de Mucenici este prilej de sarbatoare. In popor, aceasta zi este dedicata barbatilor. Traditia spune ca se beau 40 de pahare si se mamanca sfintisori.
In Atelierul de Gust Bun sfintisorul este cu sirop si multa nuca.
Ingrediente:
Faina alba calitate superioara – 550 g
Drojdie instant – 1 buc – 1 plic
Lapte – 125 ml laptele sa fie cald, nu fierbinte – sau apa in post (daca folositi doar lapte puneti 200ml, daca le combinati puneti jumatate / jumatate)
Zahar – 150 g
Oua – 1 buc plus 1 galbenus pentru uns – in post nu puneti oul
Unt – 80 g in varianta de post inlocuiti untul cu ulei
Sare – 1 lingurita
Miere – 2 linguri
Nuca taiata marunt sau macinata – 100 g
Mod de preparare Sfintisori:
Intr-un bol se pune faina, sarea, drojdia uscata si zaharul. Se adauga oul, untul, laptele si apa si se framanta 25- 30 de minute pana se formeaza un aluat elastic si nelipicios. Se lasa la crescut 1 ora cu un prosop.
Se impletesc cosite, se pun in tava acoperita cu hartie de copt (sau se presara faina) si se lasa inca o ora la dospit. Cand sunt crescuti frumos, ungeti mucenicii cu galbenus de ou. Mai apoi ii coaceti la 180 de grade pana devin aurii.
Dupa ce se scot din cuptor se insiropeaza cu un sirop de zahar sau miere, apoi presarati din abudenta cu nuca macinata.
Pofta Buna!