Ingrediente pentru baclava
1,5 pachet foi de placinta
800 gr nuca
5-8 linguri zahar tos
4 linguri pesmet
1/2 pachet margarina
Ingrediente pentru sirop
2,5 litri apa
1.5 kg zahar
1 buc baton de vanilie
2 buc baton de scortisoara
3 buc cuisoare
coaja de la o lamaie si o portocala
Mod de preparare
1. Jumatate din cantitatea de nuca se da prin masina de macinat, aceea veche ramasa de la bunica. Jumatate din nuca se coace la cuptor (atentie sa nu o arzi!), apoi se piseaza.
2. Cele doua cantitati de nuca se amesteca frumos cu 5-8 linguri de zahar (dupa gust) si cu 4 linguri de pesmet.
3. Intre timp ai topit margarina, cu care acum ungi tava de baclava. In tava incepi sa asezi foile de placinta, una cate una, unse intre ele, vreo 5-6. Pe ultima foaie, neunsa, asezi o jumatate din bogatia de nuca. Apoi din nou, foaie de foaie, unse intre ele, vreo 3-4, de data asta. Din nou, pe ultima foaie neunsa asezi restul de nuca. Dupa care pui capac restul foilor, iarasi unse intre ele cu margarina cea topita.