La sfârşit de săptămână ne putem răsfăţa cu nişte plăcinte cu brânză absolut delicioase.
Ingrediente (30 bucăţi)
Pentru aluat
1 kg făină
500 ml lapte
20 g drojdie
2 ouă
200 g unt
200 g zahăr
1 praf sare
1 linguriță de coajă rasă de lămâie
Pentru umplutură
800 g brânză de vaci
4 ouă
1 praf sare
1 mână stafide
zahăr, după gust
2 ouă, pentru uns
4 linguri griș zahăr pudră
Mod de preparare
Dizolvi drojdia în puțin lapte călduț amestecat cu o linguriță de zahăr. Separat, bați ouăle cu zahărul rămas și cu praful de sare. Cerni făina, faci o adâncitură în ea și răstorni restul de lapte amestecat cu zahărul, maiaua, ouăle și începi să frămânți, apoi adaugi untul moale și coaja rasă de lămâie. Lași aluatul la dospit, la loc cald, până când își dublează volumul.
Mixezi brânza de vaci, bine scursă, cu zahărul, ouăle, stafidele și praful de sare. După ce ai omogenizat bine ingredientele, dai deoparte. Presari făină pe masa de lucru, întinzi aluatul, tai 30 de pătrate și le dai cu griș. Așezi pe fiecare câte o lingură de amestec, apoi le unești colțurile, le așezi într-o tavă tapetată și le mai lași la crescut. Le ungi cu ouăle bătute și le dai la copt până când se rumenesc. Le scoți din cuptor și le pudrezi.