Se caută rețete de mâncăruri tradiționale din cinci comune din apropierea Pașcaniului și nu numai, în cadrul unui proiect cu fonduri europene. Grupul de Acțiune Locală Codrii Pașcaniului a organizat marți, 19 iulie, la Căminul Cultural din Moțca, prima întâlnire de promovare a acestei oportunități, la care au participat producători locali dar și localnici din împrejurimi.
Rețetele tradiționale vor fi adunate într-o „CARTE MAGICĂ 3D PENTRU PROMOVAREA PRODUSELOR, TRADIȚIILOR ȘI TURISMULUI”. Se dorește a fi un produs de promovare inovativ, o CARTE ELECTRONICĂ cu imagine şi sunet, inclusiv filmare 360 de grade şi filmări aeriene cu drone, filme de prezentare ale personajelor de poveste din teritoriul comun. CARTEA va cuprinde rețete tradiţionale, va „spune” legende ale locurilor, va prezenta obiceiuri, dansuri şi cântece tradiţionale, inclusiv ale minorităţilor.
Printre producătorii prezenți la prima întâlnire a fost și o doamna din Moțca, Delia Ștefan Neculai, care are o fermă de animale. Vrea să facă cunoscută o rețetă gustoasă și sănătoasă de brânză din trei feluri de lapte: capra, oaie și vacă.
Din Cristești se face cunoscut producătorul, Vasile Tifoi, care prepară specialități din fructe de pădure, trufe și hribi . Dulceață de afine fără zahăr sau untul cu trufe sunt doar câteva dintre ideile localnicului care îți lasă gură apă numai când auzi rețetele.
Din comuna Stolniceni-Prăjescu, o localnică, Palaghia Ermolai, a venit să prezinte o rețeta de mâncare cu specific lipovenesc din carne, cu castraveți murați și ceapă, iar din Miroslovesti, turtă cu juflă, prezentată de Crina Buftea.
Caravana de informare a proiectului va merge în următoarele zile în toate cele cinci comune care fac parte din Grupul de Acțiune Locală Codrii Pascanilor: Moțca, Tătăruși, Cristești, Stolniceni Prăjescu și Miroslovești.
Valoarea proiectul este de aproape 169.000 de euro, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, coordonatorul proiectului este GAL Valea Prutului și sunt șase parteneri.
Grupul de Acțiune Locală Codrii Pascaniului are o parte de 26.000 de euro.
Obiectivul general este promovarea potenţialului turistic și a produselor locale, a grupurilor de producători și artizani locali din teritoriul comun prin realizarea de minidocumentare cu specific culinar, adunate împreună sub forma unei cărți electronice care va putea fi răsfoită online.