marți, iulie 1, 2025
22.8 C
Paşcani
Login

Rețete medicale, direct din farmacii, fără să aștepți ore intregi la cabinet. C.A.S. spune că se poate!

Screenshot

Dacă sunteți bolnav cronic și este o povară să mergeți la medicul de familie sau la medicul specialist pentru rețetele lunare sau trimestriale, ca să vă luați medicamentele, trebuie să știți că aveți la îndemână o alternativă mai bună. Este vorba de rețeta electronică trimisă direct în farmacii. Tot ceea ce trebuie să faceți este să solicitați telefonic sau prin e-mail medicului transmiterea rețetei la una dintre unitățile farma, cu condiția ca acesta să aibă contract cu CAS. De asemenea, pe aceeași cale, puteți să-i transmiteți medicului informațiile actualizate necesare eliberării rețetei.

Cardul pentru plată, mai important decât sănătatea?

Metoda a fost implementată în perioada pandemiei COVID-19 și a rămas valabilă și astăzi, dar este rar folosită din mai multe motive. Prevederile contractului-cadru din 2023, care reglementează condițiile acordării asistenței medicale și a medicamentelor, nu sunt cunoscute decât în mică măsură de pacienți, iar medicii nu încurajează, nu recomandă și nu admit o astfel de practică decât la cerere și foarte rar.

Motivul oficial este că, înainte de eliberarea rețetei, pacientul trebuie consultat și că este neapărat necesară prezentarea cardului național de asigurări de sănătate. În realitate, rețetele pot fi eliberate fără card și fără prezența pacientului. Este o obligație, nu o opțiune prevăzută de lege, dar care este ocolită cu bună știință pe motiv că astfel medicii nu mai pot încasa de la CAS contravaloarea consultației.

 

Ore de așteptări chinuitoare!

Din acest motiv, atât cabinetele medicilor de familie, cât și cele din ambulatoriul Spitalului de Urgență Pașcani sunt aglomerate. Chiar dacă se fac programări, de multe ori unii dintre ei sunt nevoiți să aștepte ore întregi, din cauza blocajelor sistemelor informatice sau a cazurilor care necesită mai multă atenție.

Mai ales pentru bolnavii cardiaci sau cei cu diabet, orele de așteptare sunt un adevărat calvar. Situația este și mai dramatică pe timpul verii, fără ca pe holuri să fie disponibile dozatoare de apă, iar în cele mai multe cazuri, fără aer condiționat.

De asemenea, drumul de acasă spre cabinetele medicale și înapoi este o povară și chiar un chin pentru majoritatea pacienților cronici în vârstă, mai ales pentru cei din suburbii sau localitățile învecinate, deoarece la Pașcani nu este transport public urban.

NU SE POATE!

Întrebat dacă va lua măsurile necesare pentru încurajarea și promovarea eliberării rețetei electronice, managerul interimar al Spitalului de Urgență din Pașcani a spus că nu se poate. Ionuț Câmpeanu a precizat pentru BIT TV că pacienții trebuie să vină la cabinete pentru rețete pe motiv că trebuie să fie consultați.

„Serviciile medicale în Ambulatoriu de Specialitate din cadrul  Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, se acordă în urma programării prealabile, în baza biletului de trimitere și a cardului de sănătate cu eliberarea de Scrisoare Medicală și Rețetă, ce necesită obligatoriu validarea cu cardul de sănătate a serviciilor reglementate în Contractul – Cadru, ce stipulează condițiile acordării asistenței medicale a medicamentului și a dispozitivelor medicale în cadrul Sistemului de Asigurări Sociale de Sănătate reglementate prin Ordinul Ministrului Sănătății si a președintelui CNAS nr.1857 / 441 / 2003.

În conformitate cu reglementările actuale, rețeta electronică trebuie validată prin intermediul cardului național de sănătate, ceea ce implică prezența fizică a pacientului la consultație. Acest pas este necesar pentru evaluarea clinică, actualizarea schemei de tratament și asigurarea unei monitorizări corecte a evoluției stării de sănătate.

În cazul pacienților cronici, medicul specialist din Ambulatoriul / Secția spitalului eliberează prima reteță electronică la momentul inițierii terapiei cronice însoțită de Scrisoarea Medicală cu valabilitate 6-12 luni adresată ulterior medicului de familie în baza căreia pacientul va primi de la acesta rețetele compensate.

Rețeta electronică este concepută ca un instrument menit să reducă birocrația și să eficientizeze actul medical, însă nu exclude consultul și validarea personală, mai ales în cazul pacienților cu afecțiuni cronice. Respectarea acestor proceduri are ca scop protejarea pacienților și susținerea unui act medical corect, sigur și responsabil.

Spitalul Municipal de Urgență Pașcani asigură toți pacienții care se adresează instituției noastre de toată disponibilitatea echipelor medicale în a oferi un act medical de calitate, prompt și centrat pe nevoile reale ale pacientului, contribuind astfel la un parcurs cât mai clar și mai ușor pentru pacientul cronic în sistemul sanitar.”

BIT TV a solicitat și intervenția primarului municipiului, având în vedere că are un reprezentant în Consiliul de Administrație al Spitalului de Urgență Pașcani. Edilul a spus că se va interesa în legătură cu acest subiect, dar viceprimarul Claudiu Bodoașcă s-a grăbit să spună că trimiterea rețetelor direct în farmacie nu ar fi posibilă.

Menționăm că rețeta electronică trimisă direct în farmacii poate fi ridicată ori de pacient, ori de un împuternicit al acestuia, pe baza unei dovezi și a actului de identitate. Metoda este des folosită și la cabinetele medicilor de familie și cele din ambulatoriu pentru ridicarea rețetelor, evident, fără niciun consult medical prealabil. De asemenea, pacienții sau împuterniciții acestora au posibilitatea să solicite eliberarea rețetelor, nu doar lunar, ci pentru două sau chiar trei luni de zile.

Recomandări