1.4 C
Paşcani
miercuri, decembrie 25, 2024

Revenirea fizică a elevilor în şcoli: Ce trebuie să ştie părinţii

Elevii ar putea să se întoarcă în sălile de clasă din 8 februarie, o dată cu încheierea vacanţei intersemestriale, însă o decizie clară urmează să fie luată astăzi de către autorităţi. Ministrul Educaţiei a anunţat că sistemul hibrid de predare – faţă-în-faţă şi online – va fi eliminat, însă unele categorii de elevi şi profesori vor putea să participe în continuare la clase prin intermediul internetului, în anumite condiţii.

„Interesul major pentru redeschiderea şcolilor în format fizic se păstrează. Ne concentrăm atenţia pentru pregătirea şcolilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (marţi, 2 februarie, n.red.), care va trebui să fie confirmată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi care va trebui să fie urmată de un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi Educaţiei”, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai detaliat şi situaţiile în care sistemul de învăţare-predare se va face în online, chiar dacă activităţile didactice cu prezenţă fizică se vor relua, la nivel naţional:

  • pentru elevii care au vulnerabilităţi medicale;
  • pentru elevii care prezintă simptome specifice COVID-19;
  • pentru elevii care au aparţinători în familie cu vulnerabilităţi medicale certificate;
  • pentru profesori care au vulnerabilităţi cronice, certificate de către un medic de familie;
  • pentru profesori care prezintă simptome specifice COVID-19.

În situaţiile în care un profesor nu se poate prezenta fizic pentru predarea orelor, fiecare şcoală va trebui să adapteze orarul elevilor, astfel încât orele de învăţare online să fie grupate într-o singură zi, a mai declarat ministrul. „Concret, profesorul de matematică ce are interdicție de a veni fizic la școală își va ține orele de matematică grupate în aceeași zi a săptămânii, pentru a nu fi puși elevii în situația de a avea ora online de la 8 la 9 și apoi celelalte ore la școală”, a exemplificat Sorin Cîmpeanu.

Triajul epidemiologic al elevilor ar putea fi completat de efectuarea unui test rapid de depistare COVID-19

Conform declaraţiilor făcute în urmă cu o săptămână de Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în şcolile unde există medici sau asistenţi şcolari se va efectua zilnic triajul epidemiologic al elevilor în unităţile de învăţământ.

Totuşi, potrivit spuselor ministrului Educaţiei de luni, pentru cele 17.000 de şcoli există doar 113 medici şcolari şi 268 asistenţi şcolare, care, în prezent, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică.

În unităţile de învăţământ unde nu există personal medical care să poată efectua triajul, Andreea Moldovan a declarat că părinţii vor fi cei care trebuie să facă un triaj şi să nu trimită în colectiv copiii care prezintă simptome specifice infecţiei SARS-CoV-2.

„Profit de această ocazie pentru a face un apel părinţilor atunci când se va începe şcoala să le facă, în primul rând, copiilor un triaj epidemiologic acasă, să nu lase copilul cu simptomatologie respiratorie să meargă la şcoală. Dacă, totuşi, un astfel de copil va merge la şcoală şi va trece şi de triajul epidemiologic care se face la intrarea în şcoală şi el dezvoltă simptome pe parcursul zilei, atunci copilul respectiv va fi testat cu un test antigen rapid. (…) Vor fi testaţi în principiu toţi copiii care au simptome, a afirmat Moldovan, potrivit Agerpres.

Cum îşi vor mai putea lua părinţii zile libere plătite

În ultima zi din 2020, Guvernul a decis, prin OUG, prelungirea perioadei în care părinţii îşi pot lua zile libere plătite pentru supravegherea copiilor de până în 12 ani până la data de 30 iunie 2021, dacă suspendarea cursurilor fizice se face prin ordin al ministrului Educaţiei.

Situaţiile în care părinţii îşi pot lua zile libere plătite pentru supravegherea preşcolarilor şi şcolarilor de până în 12 ani sunt stipulate de OUG 147/2020 şi sunt următoarele:

  • cursurile au loc în scenariul 2 (prezenţa fizică prin rotaţie a elevilor, în afară de cei din anii terminali, timp de două săptămâni, urmate de două săptămâni de predare online);
  • cursurile au loc în scenariul 3 (toţi elevii fac şcoală online);
  • dacă copilul deţine o adeverinţă medicală prin care se atestă că suferă de boli cronice şi i se recomandă evitarea colectivităţii – implicit urmarea cursurilor prin sistem online;
  • sunt suspendate cursurile care impun prezenţa fizică prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării.

Important! Liberele plătite nu s-au acordat și nu se acordă nici în 2021 pe perioadele de vacanță școlară.

Sursa Avocatnet.ro

Recomandări