După revolta locatarilor de la bloc care au cerut anularea delegării serviciilor de apă şi canalizare către Apa Vital şi implicit renunţarea la investiţii de 13 milioane de euro din fonduri europene a venit rândul locuitorilor de la case să îşi ceară drepturile. Tot mai mulţi cetăţeni din cartierele unde nu sunt reţele de apă şi canalizare depun cereri la Primărie pentru a fi făcute astfel de investiţi, în regim de urgenţă.
Reprezentanţii administraţiei locale nu resping astfel de solicitări ci chiar le încurajează pe motiv că ei plătesc taxe şi impozite egale sau chiar mai mari decât cei de la bloc şi prin urmare au aceleaşi drepturi.
Mai mult societatea civilă care a iniţiat protestele anti Apa Vital nu a reprezentat şi interesele celor care locuiesc la case şi nu au apă şi canalizare.
Din păcate Primăria nu are bani de la buget pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare iar la fondurile europene, 13 miliaone de euro, a renunţat la solicitarea locatarilor de la bloc. Reprezentanţii Primăriei spun că pe multe străzi din oraş reţelele nu au fost înlocuite niciodată şi că există pericolul ca apa să nu mai poată fi consumată.
Din acest motiv singura soluţie logică ar fi continuarea investiţiilor la Paşcani, prin intermediul operatorului ieşean. Viceprimarul Axinte spune că administraţia locală trebuie să îşi asume o astfel de răspundere indiferent care ar fi consecinţele politice.
Menţionăm că în prezent Primăria Paşcani se judecă cu Apa Vital Iaşi după ce consilierii locali au anulat hotărârile de delegare a serviciului şi aderare la ARSACIS.
Serviciile ar urma să fie exploatate, din nou, de societatea locală de apă şi canalizare prin încredinţare directă până la organizarea unei licitaţii.