Modificări fără precedent în Programul de transport public județean Iași. Este vorba despre un proiect aflat în dezbatere publică, ce ar urma să fie aplicat începând din ianuarie 2023 până în decembrie 2028, pe traseele din județ. Principalele modificări cuprinse în document sunt la condițiile de transport și organizarea traseelor.
În ceea ce privesc noile condiții, transportatorilor li se cer vehicule cu un număr mai mare de locuri ceea ce înseamnă investiții noi, iar transportatorii susțin că nu se se justifică în raport cu fluxul de călători.
Potrivit unui memoriu întocmit de transportatori, „proiectul programului întocmit de Autoritatea de Transport din cadrul Consiliului Județean Iași s-a făcut fără respectarea a trei atribuții prevăzute imperativ de lege în sarcina consiliilor județene, respectiv:
- evaluarea fluxurilor,
2. determinarea cerințelor de transport prin studii de specialitate,
3. anticiparea evoluției cerinței de transport.
În proiectul de program de transport nu se reflectă scăderea nr. de călători din ultimii doi ani, capacitatea de transport fiind dublată în mod nejustificat.
De asemenea, evoluția cerinței de transport nu a fost anticipată, atât timp cât au fost impuse și câte 15 autocare(cu 30, 40, 50 locuri) pe o grupa de 12 trasee (grupa 7), în timp ce în grupa 5 s-au prevăzut doar autobuze cu 19 locuri (păstrându-se capacitățile actuale pentru anumiți operatori de transport)”.
Modificările privitor la trasee afectează în mod direct navetiștii. Două rute consacrate de circa 22 de ani, Pașcani – Iași (retur) și Iași – Hârlău (retur) au fost scoase din program. În locul lor, sunt propuse spre înființare alte trasee: Pașcani – Târgu Frumos și Târgu Frumos – Iași. La fel se întâmplă și cu ruta Iași-Hârlău, ce va fi fracționată tot la Târgu Frumos.
Transportatorii atrag atenția că sunt probleme mari în „modul de organizare în ceea ce privesc staţiile publice în care se realizează̆ îmbarcarea/debarcarea călătorilor. Acestea nu sunt amenajate corespunzător de administatiile locale și nici nu au fost stabilite cu consultarea autorită̆ţilor administraţiei publice locale, nefiind aprobate prin hotărâri de consiliu local și nici avizate de către comisiile de circulație rutieră din cadrul primăriilor”.
MEMORIILE TRANSPORTATORILOR CLICK AICI.
O problema majoră o reprezintă stația OMV din Tg. Frumos, care este situata pe trotuar.
În astfel de condiții, cei care au cel mai mult de suferit sunt călătorii, care riscă să petreacă ore bune pe drumuri, prin diferite mijloacele de transport sau stații, pentru a ajunge la destinație.
Și primarul orașului Hârlău, Radu Curcă, este nemulțumit de propunerile din noul program de transport județean. El a spus că ar trebui să primeze interesul călătorilor.
BIT TV a solicitat un punct de vedere pe acest subiect de la administrația locală din Pașcani, însă nu am primit nici un răspuns.
În schimb, Consiliul Județean Iași a transmis prin vicepreședintele, Marius Sorin Danga, că instituția va face modificări la acest program, în urma observațiilor făcute de transportatori, dar și de primari, dar nu a făcut nici o precizare concretă despre soarta celor două rute ce leagă Pașcaniul și Hârlăul de Iași.
Dar a explicat care sunt motivele pentru care s-au făcut fracționări pe trasee.
„Anul trecut Consiliul Județean a aprobat regulamentul după care se va desfășura la serviciul public de transport județean. Atunci principiul dupa care consilierii judeteni au decis să se organizeze acest transport a fost cel al grupelor de trasee, pentru a asigura un echilibru economic și social pentru toate cursele de călători si asigurandu-se astfel pentru fiecare dintre operatorii economici care a câștigat licitația pe grupa de trasee respectiva o exclusivitate a traseelor. Plecand de la acel regulament aprobat anul trecut anul acesta am dezvoltat programul de transport care va fi scos la licitație. El este construit prin organizarea unor zone în jurul marilor centre urbane ale județului nostru, evident municipiul Iași, municipiul Pașcani, orașul Târgu Frumos și Hârlău, astfel încât toate fluxurile de transport să primească un răspuns adecvat. Evident, punându-se in corelație și cu toate celelalte posibilități de transport public ne referim aici la transport intrajudetean sau la transportul cu calea ferată.
Am avut ieri o discutie cu toți operatorii, i-am invitat la o dezbatere asupra programului. Asupra lui s-au propus diverse modificări plecând de la capacitatile de transport, intervale orare, capete de trasee, anumite trasee scoase sau adăugate, iar astăzi am avut o întâlnire cu primarii ca reprezentanți ai cetățenilor și aici au fost în mare parte același observații, evident fiecare prezentânduși punctul de vedere. In urma acestei dezbateri publice care se finalizează pe data de 10 iunie, noi vom aduce modificările în cadrul programului și apoi îl vom pregăti pentru a fi aprobat într-o ședință de consiliu.
Trebuie inteles ca anul trecut Consiliul Judetean Iasi a avut de ales de a acorda exclusivitate in cadrul unor grupe de trasee sau de a licita traseu cu traseu. Experienta avuta de celelalte judete, sunt trei judete in tara care au scos la licitatie traseu cu traseu, a fost aceea ca traseele unde exista fluxuri însemnate de călători au avut supraofertare și practic au fost contractate iar pentru celelalte trasee, unde există un dezechilibru economic major, în sensul ca costurile operatorului sunt mai mari decât fluxul de călători, acele trasee nu s-au licitat si practic sunt in pericol ca până la finalul acestui an să nu se poate face un contract pe cele trasee și practic cetatenii să nu aibă o soluție. De aceea noi am gândit 10 zone în cadrul carora să avem și trasee cu fluxuri importante de călători dar și trasee pe care operatori ar trebui sa le creeze în pierdere, astfel încât fiind gestionate de același operator, per ansamblu sistemul economic să producă și un profit rezonabil operatorului de transport. Evident, calatorii au avantaje multiple. De exemplu, un calator care vrea să meargă pe un traseu între anumită localitate nu trebuie să mai aștepte operatorul care are acea cursa ci poate să ia orice cursă fiind acelasi operator pe zona respectiva care are capat in orice localitate dupa localitatea unde vrea sa ajunga el, asta oferiind flexibilitate. De asemenea, in cadrul programului operatorii vor putea sa dezvolte planul de transport al zonei sale sa propuna statii noi, noi capete de traseu, sa introduca curse noi la anumite intervale orare, astfel incat sa raspunda repede cerintei reale din piata, ceea ce astazi nu se poate face sau se face cu foarte mare dificultate” a precizat Marius Sorin Dângă.
O nouă ședință pe acest subiect ar urma să aibă loc joi, 9 iunie, la Consiliul Județean Iași. Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul autorității județene. Persoanele interesate pot trimite recomandări în scris, de luni până vineri, între orele 8.00 – 16.30 , până la data de 10.06.2022, la sediul Consiliului Judeţean Iaşi, prin fax la nr. 0232 210336 sau prin e-mail la adresa ghiș[email protected].