Așteptarea a luat sfârșit și pentru absolvenții de clasa a VIII-a care au aflat joi, 3 iulie, primele rezultate la Evaluarea Națională. La Colegiul Național Mihail Sadoveanu din municipiul Pașcani, rata de promovabilitate a fost de 100%, iar cea mai mare medie a fost a șefei de promoție Maria Alexandra Bugioeanu, și anume, 9,62.
Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani
La Liceul Teoretic Miron Costin din zona Vale, cea mai mare medie a fost de 9,67 a elevei Elena Vieru, din cei 86 de candidați. Conducerea școlii se declară mulțumită de rezultatele obținute.
Liceul Teoretic Miron Costin Pașcani
La Școala Gimnazială Iordache Cantacuzino din municipiu din cei 58 de candidați, cea mai bună medie obținută a fost de 9,40.
Școala Gimnazială Iordache Cantacuzino Pașcani
În premieră, absolvenții de gimnaziu pot să-şi vadă lucrările înainte de a depune contestații, în cazul în care nu sunt mulțumiți de notele obținute. Rezultatele finale se afişează pe 10 iulie.
Școala Gimnazială Ion Creangă Gâștești
Liceul Tehnologic Mihai Busuioc
După publicarea primelor rezultate de la Evaluarea Națională 2025, anunțată de Ministerul Educației pentru joi, 3 iulie, îngrijorările elevilor și părinților se concentrează asupra mediei de admitere la liceu, care poate include mai multe elemente decât rezultatul obținut la examenul de la finalul clasei a VIII-a.
Peste 100.000 de elevi care au susținut examenele din cadrul Evaluării Naționale 2025 speră ca media obținută să le permită să intre la liceul preferat. După contestații, rezultatele finale vor fi afișate joi, 10 iulie.
Repartizarea computerizată are loc pe 23 iulie, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, iar media de la Evaluarea Națională este criteriul de departajare principal, însă situația se complică în cazul liceelor vocaționale și în cazul unor medii egale.
În cazul liceelor de artă, se pot organiza probe de aptitudini, însă mediile de intrare sunt oricum mari, din cauza numărului limitat de locuri, scrie observatornews.ro.
La liceele militare, se pot organiza probe sportive, de aptitudini, dar și interviuri cu candidații.
Criteriile de departajare pentru doi candidați cu medii de admitere egale sunt, în ordine:
- a) media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a;
- b) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale;
- c) nota obținută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naționale;
- d) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă.
Candidații de pe ultimul loc care au toate mediile de mai sus egale vor fi declarați admiși la liceul ales.
În cazul în care, la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate mai sus egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.
Sursa Ziare.com