-2.5 C
Paşcani
duminică, ianuarie 5, 2025

Rezultate modeste la a doua simulare

Promovabilitatea la evaluarea naţională şi bacalaureat s-a îmbunătăţit la Iaşi, dar nu semnificativ. Elevii ieşeni par să fi luat mai în serios pregătirea pentru evaluarea naţională şi pentru bacalaureat. Rezultatele simulării din luna februarie i-au mulţumit pe profesorii ieşeni, întrucât acum s-au înregistrat creşteri pe toată linia, atât la procentul de prezenţă, cât şi la cel de promovabilitate.

Evaluare – Din cei 7.946 de elevi de clasa a VIII-a participanţi la simulare, 60,37% au fost declaraţi „reuşiţi”, cu cinci procente mai mult decât la examenul din decembrie. Dacă la limba română peste 71% dintre elevi reuşesc să ia o notă mai mare de 5, la matematică, doar 47,68% se mândresc cu o notă de trecere. Chiar şi aşa, spre deosebire de simularea din luna decembrie, inspectorii au constatat o îmbunătăţire a cunoştinţelor, creşterea procentului de promovabilitate fiind de 7%. „Elevii nu citesc cu răbdare şi atenţie problemele de matematică cu caracter practic, de aceea sunt punctaje foarte scăzute la acestea, o dificultate majoră reprezentând-o transpunerea textului problemelor în limbaj matematic”, arată inspectorii de specialitate. De asemenea, mulţi tineri nu cunosc termenii şi conceptele matematice, fiind imposibil să ajungă la un rezultat corect. Şase unităţi de învăţământ au obţinut promovabilitate 100% la simularea evaluării naţionale – Colegiul Naţional, „C. Negruzzi”, „E. Racoviţă”, „Ştefan cel Mare” Hârlău, „M. Sadoveanu” Paşcani şi Liceul „I. Neculce” din Târgu Frumos. Codaşele clasamentului sunt Şcoala Gimnazială Crucea – Lungani şi Şcoala Gimnazială Hălceni – Şipote, unde niciun elev nu a promovat.

Bacalaureat – Elevii de clasa a XII-a s-au speriat în decembrie de proba de matematică şi au pus acum mâna pe carte, aşa că rezultatele au fost ceva mai bune. La profilul matematică – informatică, 78,54% au trecut de matematică, cu aproape 7 procente mai mult decât în decembrie. Creşterea este mai spectaculoasă la profilul tehnologic, unde, de la 12,55% elevi promovaţi, s-a ajuns la 23,79%. Scăderi nesemnificative ale procentelor s-au înregistrat la limba română şi la istorie. Totuşi, procentul global de promovare a simulării bacaluareatului nu prevesteşte rezultate remarcabile nici în vară. Doar 38,03% dintre elevii ieşeni de clasa a XII-a ar fi trecut de examenul maturităţii, cu 3% mai mult decât în decembrie.

Camelia Gavrilă, inspectorul şef al IŞJ, s-a declarat, însă, mulţumită de evoluţia tinerilor, subliniind că aceştia nu au intrat încă în atmosfera de examen. „Starea de examen este abia înspre luna aprilie. Atunci vorbim despre recapitulare, finisare, pregătire psihologică, încordare intelectuală pentru pregătirea examenului. Rezultatele mai bune ilustează o întoarcere a elevilor spre studiu mai aprofundat, spre şcoală, spre pregătirea în vederea examenelor şi, cu siguranţă, un interes sporit şi un demers mai accentuat al şcolilor”, menţionează inspectorul general. Tinerii vor mai trece printr-o simulare, programată în luna aprilie.

Recomandări