2.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

România, codaşa Europei la prevenţia medicală. 60% dintre români nu şi-au făcut controalele medicale de care au nevoie

Atunci când vine vorba despre prevenţia medicală… România e codaşă în Europa. Potrivit unui studiu, aproximativ 60% dintre români nu îşi fac controale medicale preventive. Un sondaj realizat în rândul a aproximativ 32.000 de respondenţi din 16 ţări europene arată că asistenţa medicală preventivă a europenilor este deficitară, alimentată de perioada tulbure din ultimul an. Aproape 9 din 10 europeni nu beneficiază de asistenţă medicală preventivă adecvată, iar majoritatea europenilor nu beneficiază de asistenţă medicală preventivă adecvată, arată cel de-al cincilea raport internaţional STADA privind sănătatea, transmite News.ro.

Claudiu Loghin, reporter Observator„Răspunsul este legat, în principal, de costul ridicat al analizelor. Vorbim aici despre cei 42% dintre participanţi care au dat acest răspuns. Trebuie spus că, la nivel european, 4 din 10 persoane nu fac aceste controale medicale preventive relevante în ceea ce priveşte starea de sănătate şi că doar 15% dintre cei care au participat la acest studiu le fac pe toate. Ţările din care provin cei mai mulţi dintre cei care care îşi fac toate aceste controale medicale preventive sunt Marea Britanie şi Ţările de Jos. 32.000 de europeni au participat la acest studiu care, din România, a avut 2.000 de respondenţi.”

„Prevenirea în domeniul sănătăţii este fundamentală pentru bunăstarea şi calitatea vieţii noastre. Cu toate acestea, aproape 9 din 10 europeni nu beneficiază de asistenţă medicală preventivă adecvată – ceea ce este cu atât mai îngrijorător cu cât, în plus, europenii au tendinţa de a reduce cheltuielile cu asistenţa medicală din cauza inflaţiei. În plus, atenţia şi preocupările lor se îndreaptă către evenimente mai presante, cum ar fi războiul în curs de desfăşurare din Ucraina. Pe lângă aceste rezultate alarmante, există şi veşti bune: în ultimul an, 73% dintre europeni au avut mai multă grijă de ei înşişi pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea, fie prin adoptarea unei diete mai sănătoase, fie prin creşterea aportului de vitamine. În plus, comparativ cu anul 2022, bunăstarea mentală s-a îmbunătăţit cu zece puncte procentuale pe întregul continent”, arată cel de-al cincilea raport internaţional STADA privind sănătatea.

Continuarea pe Observator 

Recomandări