Mâncăm salam şi cârnaţi din carne de porc adusă tocmai din Chile. Doar în ultimul an, am adus de acolo cantităţi record de carne congelată, de aproape 5 milioane de dolari. A devenit astfel principalul nostru furnizor din afara Uniunii Europene. Asta în timp ce fermele de la noi din ţară se închid una câte una din cauza pestei porcine africane.
Din 9 milioane de animale necesare consumului, 7 milioane vin din afara ţării. Cauza o reprezintă pesta porcină africană care a închis fermele româneşti una câte una.
Femeie: Nu mi se pare tocmai gustoasă, dar o luăm pentru că are preţul bun.
Aducem carne de porc inclusiv din celălalt capăt al lumii. Din Chile este adusă carne congelată pe care producătorii o folosesc în salamuri sau cârnaţi.
Feliciu Paraschiv, reprezentant Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii: Lucru foarte rău pentru că noi suntem o ţară care, aşa cum ştim, creştem porcul. Dacă era o carne de elefant sau de cămilă şi nu puteau creşte la noi, mai înţelegeam.
Anul trecut, din 2.500 de tone de carne congelată importate, 1.600 de tone au venit tocmai din Chile. Preţul, spun producătorii, este cel care dictează locul de provenienţă. Din Chile, carnea de porc pleacă cu doar 8 lei kilogramul, datorită subvenţilor pe care această ţară le oferă producătorilor.