12.5 C
Paşcani
vineri, ianuarie 10, 2025

Românii și bulgarii trăiesc „pe datorie” de 15 ani

Românii și bulgarii trăiesc „pe datorie” de aproximativ 15 ani, cheltuielile populației fiind mai mari decât veniturile, ceea ce nu le permite să „sacrifice” o parte din veniturile actuale pentru obiectivele viitoare.

Această tendință ușor descendentă în privința economiilor este observată la nivelul principalelor state din zona Euro.

În timp ce țări precum Germania, Franța sau Belgia au rate de economisire de peste 12%, în alte țări precum Italia, Spania sau Portugalia vedem că aceste rate nu ajung nici măcar la 6%.

Pe de altă parte, gospodăriile din România și Bulgaria par să cheltuiască adesea mai mult decât câștigă, ceea ce duce la rate de economisire negative. De exemplu, ratele de economisire au fost negative în ultimii 15 ani în Bulgaria (-11%) și în România (-6%), potrivit unui raport al Comisiei Europene.

„Aceste diferențe notabile în ceea ce privește procentul ratei de economisire nu pot fi puse pe seama unui singur motiv. Cunoștințele financiare, nivelul veniturilor sau costul vieții influențează modul în care indivizii își planifică finanțele”, arată specialiștii XTB.

În același timp, există și alți factori, cum ar fi pensiile. Unele țări, precum Grecia sau Spania, unde sunt pensii ridicate, descurajează cetățenii să pună bani deoparte. Acest lucru, evident, se poate transforma într-o problemă, dacă autoritățile încep să ajusteze alocațiile și pensiile.

Conduita ușor „conservatoare” îi convinge pe europeni să decidă, în multe cazuri, să își păstreze banii „la saltea” în conturile curente ale băncilor. Acest concept (care nu oferă randamente și nici nu contribuie la reducerea îndatorării), nu face decât să reflecte puternic faptul că, într-un mediu cu inflație ridicată, banii cetățenilor sunt extrem de neproductivi.

Mulți dintre europeni încă nu înțeleg că un cont curent în sine nu ar trebui să se comporte ca un produs bancar „final”, ci doar ca un simplu intermediar care canalizează fondurile către produsul de economisire ales la momentul potrivit, explică analiștii XTB.

Chiar dacă fiecare țară are propriile caracteristici în ceea ce privește economisirea, este adevărat că europenii au în comun anumite comportamente și preferințe. În plus, procesul de globalizare, accelerat în principal de social media, ne face să tindem tot mai mult să avem gusturi și preferințe comune.

Niciodată nu am mai fost atât de asemănători – am ajuns să urmărim aceleași seriale, să ascultăm aceeași muzică sau să admirăm aceiași influenceri. Deja avem exemple care ne dovedesc cum o tendință se poate muta rapid în lumea economică (boom-ul criptomonedelor sau acțiunile GameStop).

Continuarea pe Adevarul

Recomandări