CP: Pentru prima dată la Pașcani, românii uciși la „Fântâna Albă” (Poiana Varnița) în anul 1940 au fost comemorați prin elogiu și rugăciune în orașul ce stă așezat sub auspiciile marelui mitropolit Visarion Puiu și al scriitorului Mihail Sadoveanu.
Vineri, 2 aprilie, la o zi după împlinirea a 81 de ani de la uciderea românilor ce au vrut să se reîntoarcă în țară în timpul ocupației sovietice, asociațiile ,,Lumină și Dar” și „Tineretul Ortodox Român”, au colaborat în vederea organizării unui moment comemorativ și liturgic deopotrivă. Începând cu orele dimineții, tinerii ce beneficiază de grija centrului de zi ,,Lumină și Dar” au avut parte de sesiuni de formare și recreere legate de tema momentului: Jertfa românilor și asumarea identității naționale. În continuare, în prezența tinerilor voluntari ai celor două asociații pășcănene, manifestarea a continuat cu oficierea parastasului pentru românii bucovineni, momentul fiind precedat de scurte alocuțiuni, poezii și reflecții prezentate de tinerii participanți. Momentul a fost încheiat prin intonarea a mai multor cântece patriotice.
„Fântâna Albă” și nu numai, trebuie să rămână în conștiința noastră ca un exemplu al înălțimii la care trebuie să ajungă dragostea noastră de neam, patrie și credință. Putem spune că masacrul de atunci poate fi privit ca pe o jertfă a celor ce își cunoșteau, asumau și cinsteau identitatea: bunici, mămici, tineri, prunci, oameni în toată firea, toții au dovedit că indiferent de momentul chemării, mărturisirea valorilor trebuie să primeze, chiar în iminența morții.