Atmosferă de epocă astăzi la Palatul ”Alexandru- Ioan Cuza” Ruginoasa, creată de un grup inimos de elevi și profesori de la două școli din Pașcani; Este vorba despre o activitate din cadrul unui proiect școlar, derulat în parteneriat cu alte instituții de cultură, pentru a aminti activitatea unor mari savanți români.
Elevii clasei a X-a A de la Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu” au pus în scenă o secvență a unei seri festive de bal, așa cum se desfășura altădată la palatele domnești.
După primirea tradițională a oaspeților, sala mare de la Palatul din Ruginoasa a răsunat de acorduri vieneze, în armonia cărora tinerii întorși în timp au plutit în pași de vals.
Chiar în timpul balului, ca un moment absolut firesc, a avut loc o discuție interesantă între cele mai importante personaje de la eveniment, pentru a pune în practică o idee nobilă, aceea de a deschide un dispensar.
Elevii au reușit cu succes să redea prezența deosebită și modestia Elenei Cuza și bineînțeles prestanța marelui domnitor, personajele fiind întruchipate de Maria Gavril și Cornel Moisii de la Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu”.
La balul de epocă a fost readus din timp și Carol Davila, medic și farmacist român, de origine franceză, întruchipat prin calitățile deosebite ale Marinei Minciună, savantul fiind chemat la marele eveniment pentru a-l ajuta pe Cuza să deschidă un dispensar și o farmacie.
Întreaga activitate a fost încheiată printr-o expoziție culinară, transpusă tot în atmosfera de epocă printr-o masă festivă plină de bucate tradinționale, la care au participat și elevii de la ”Miron Costin”, în calitate de invitați din prezent.
Aceștia au prezentat un frumos moment artistic, compus din poezii și povestiri despre viața lui Cuza, demonstrând celor prezenți că se pot reține aspecte istorice și prin modalități care vin în completarea cadrului școlar.
Precizăm că activitățile de la Palatul ”Alexandru- Ioan Cuza” Ruginoasa, face parte dintr-un proiect amplu, desfășurat în primă etapă în parteneriat cu o echipă de la Colegiul ”Mihai Eminescu” din Suceava, apoi anul acesta parteneriatul a fost înlocuit de o echipă de 8 copii din Ruginoasa, elevi ai Liceul Teoretic ”Miron Costin”.
Profesorii care au coordonat aceste activități sunt Mihaela Țiculeanu și Haricleea Mercaș de la Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu” și Gicuța Agheorghiesei de la Liceul Teoretic ”Miron Costin”.