În jur de 4.000 de transportatori licenţiaţi în România vor putea beneficia de compensarea creşterii accizei la motorină. Astfel, în baza unei cereri din partea operatorilor de transport, statul le va restitui jumătate din creşterea preţului la combustibil. Vedeţi care sunt condiţiile de eligibililate!
Veşti bune pentru transportatori. Guvernul a aprobat, zilele acestea, schema de ajutor de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorină. Valoarea ajutorului este de 13 bani pe litrul de combustibil şi se acordă până la data de 31 decembrie 2024. Practic, statul va restitui astfel, operatorilor de transport rutier, jumătate din creşterea preţului la combustibil. “Este foarte bună măsura. Chiar transportatorii au insistat să susţin această returnare. Tot ei insistă ca această returnare să nu se facă în raport cu anul 2024, ci să rămână ca schemă fixă şi pentru viitor, cu aplicabilitate pe perioadă nedeterminată, aşa cum se întâmplă şi în alte state europene”, a declarat pentru ZdI preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transporturi (FORT), Augustin Hagiu.
Cum se acordă?
Acest tip de sprijin va fi acordat sub forma unui grant operatorilor economici licenţiaţi în România, care desfăşoară activităţi de transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost şi transport de persoane şi numai dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: deţin licenţă comunitară eliberată în România; deţin cel puţin un vehicul eligibil; nu sunt declaraţi inactivi potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală sau nu se află în activitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii; nu beneficiază de alte compensaţii pentru activitatea de transport desfăşurată cu vehiculele eligibile, cu excepţia celor care efectuează transport public local de persoane; nu beneficiază de alte compensaţii pentru activitatea de transport temporară, înscrisă în registrul comerţului; nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare; alimentează vehiculele eligibile de la staţiile de distribuţie ale operatorilor economici înregistraţi potrivit Legii nr.227/2015, privind Codul fiscal, în calitate de comerţ en detail de produse energetice sau de la parteneri contractuali care au ca furnizori staţiile de distribuţie anterior menţionate, utilizând un card de gestiune a alimentărilor sau un inel emiţător/receptor sau din rezervoarele pentru consum propriu, deţinute la punctele lor de alimentare sau de la parteneri contractuali care deţin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distribuţie.
Cititi si: Protestele transportatorilor și fermierilor au ajuns și la Iași: Nu-ți mai permiți acum să plătești 26 sau 27.000 de lei, să ai asigurare tot anul!
Şi transportatorii din Iaşi se declară mulţumiţi de aprobarea acestei scheme de ajutor de stat, deşi unii recunosc că nu se aşteptau ca Guvernul să rezolve multe dintre revendicări. “Sincer, nu mă aşteptam să se rezolve chestiunea asta. Şi eu ar trebui să pot primi sprijinul. Chiar ne ajută şi mă bucur că mai suntem şi noi ascultaţi uneori, chiar dacă a fost nevoie de proteste în stradă(…) Am mai văzut şi că s-au înfiinţat şi acele benzi speciale în vămi. Şi asta chiar trebuia“, ne-a spus Iulian Afloarei, un transportator din Iaşi.
Unde se depune cererea de sprijin?
Pentru a beneficia de schema de sprijin, operatorul economic poate depune o cerere de compensare a creşterii accizei la motorină pentru un trimestru calendaristic, în primele 30 de zile ale trimestrului următor celui pentru care se solicită plata ajutorului de stat. Cererea se depune la Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi se poate solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile deţinute în cursul trimestrului pentru care se solicită sprijinul.