După ce tronsonul montan a primit asigurarea de finanţare, Cătălin Urtoi spune că, „dacă ne grăbim, şi tronsonul ieşean poate să prindă finanţare”
Cătălin Urtoi, directorul interimar al Companiei Naţionale pentru Investiţii Rutiere, împreună cu ajutoarele sale de la asociaţia „Hai Că Se Poate” au marcat momentul descris de ei ca fiind „istoric” în parcursul proiectului A8: obţinerea finanţării pentru tronsonul montan al A8. Costul estimat de 6,4 miliarde de euro (cu tot cu TVA) a primit, alături de alţi indicatori, votul unanim al comisiei interministeriale întrunite joia trecută.
Urmează ca, în decurs de o lună, Executivul să adopte hotărârea de guvern referitoare la toţi aceşti indicatori tehnico-economici şi să înceapă pregătirea caietelor de sarcini pentru procedurile de licitaţie – care ar putea fi lansate înainte de sfârşitul acestui an. Irinel Bucur, de la asociaţia civică menţionată, a explicat că tronsonul montan lung de 159 km va fi împărţit în şase loturi şi că trei dintre acestea ar fi esenţial să intre anul acesta în licitaţie. Este vorba de Leghin-Pipirig, care ar veni în continuarea primului capăt intrat deja în proiectare şi, anul viitor, în execuţie, Moţca-Leghin (Tg. Neamţ). Celălalt capăt, Tg. Mureş-Miercurea Nirajului, pentru care CNAIR va nominaliza câştigătorul în zilele următoare. În continuarea lui vine al doilea din cele trei loturi menţionate de Irinel Bucur, Miercurea Nirajului-Sovata. Al treilea lot leagă Sovata de Gheorghieni. „Acestea trei sunt mai uşoare şi sunt esenţiale. Celelalte trei necesită şi completare de studii geotehnice plus caiete de sarcini mai complexe”, a adăugat Irinel Bucur, menţionând că în prima jumătate a anului viitor ar putea fi scoase şi ele la licitaţie pentru proiectare şi execuţie.