vineri, mai 9, 2025
8.2 C
Paşcani
Login

Să bem ceai Masala pe timp de vară

ceai

Este un ceai preparat cu lapte, plante, condimente şi îndulcitori. Ceaiul poate fi sub formă de pulbere, amestec de plante sau pliculeţe. Se poate prepara şi în gospodărie folosind diferite ingrediente care stau la baza acestui ceai. Condimentele şi plantele folosite pentru prepararea ceaiului Masala dau acestuia şi proprietăţi terapeutice.
Condimentele indiene sunt cunoscute de mii de ani şi utilizate în ayurveda, medicina tradiţională indiană, de tot atât de multă vreme. Însă despre ceaiul condimentat antic indian, cunoscut ca şi ceaiul Masala, se spune că ar fi fost descoperit de indieni numai de cinci mii de ani. Amestecul de plante ayurvedice şi condimente fac din acest ceai un medicament dar şi o băutură unică prin aroma sa. Tradiţional, pentru prepararea acestui ceai se folosesc împreună ceai negru, cardamom, scorţişoară, cuişoare, ghimbir, piper şi alte plante ayurvedice, la care se adaugă miere/zahăr şi lapte. Ceaiul poate fi sub formă de pulbere, amestec de plante sau pliculeţe. Spre deosebire de alte ceaiuri care se prepară în apă, ceaiul Masala se face direct în lapte. Şi de aceea această licoare este diferit ă de celelalte care sunt infuzii sau decocturi făcute cu apă, la care apoi se adaugă lapte şi Masala care este făcut direct în lapte.
Cea mai simplă metodă de preparare a ceaiului Masala este decoctul, fierberea unui amestec de plante şi condimente împreună cu lapte şi îndulcitori. Pieţele din India vând diferite mărci de ceai Masala însă de cele mai multe ori fiecare gospodărie îşi prepară singură amestecul. Metoda poate varia în funcţie de obiceiurile locale sau de gusturile fiecăruia. Unele gospodării, de exemplu, pot combina ingredientele de la început şi apoi pun amestecul la fiert, după care îl strecoară şi îl servesc imediat. Altele lasă amestecul la fiert mai multă vreme sau pun întâi frunzele de ceai la fiert şi adaugă apoi condimentele, spre sfârşitul fierberii.
O practică comună în regiunea Maharashtan este aceea prin care pregătirea unui pahar de ceai se face prin combinarea a jumătate apă şi jumătate lapte care se pun la fiert cu zahăr. Se adaugă ghimbir ras urmat de ceaiul Masala – amestecul de condimente: pudră de cardamom, scorţişoară, cuişoare, ghimbir, piper. Când amestecul fierbe se adaugă o linguriţă de ceai negru vrac şi licoarea este luată imediat de pe foc acoperindu-se cu un capac. Se lasă la infuzat zece minute apoi se strecoară şi se serveşte.

Continuare pe Ziarul de Iasi

Recomandări

Elev de la Liceul Teoretic Miron Costin Pașcani calificat la Olimpiada Nationalǎ de Inteligențǎ Artificialǎ

𝐂𝐚𝐥𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐚 𝐟𝐚𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐭̗𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐎𝐥𝐢𝐦𝐩𝐢𝐚𝐝𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚̆ 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ Un elev al Liceului Teoretic Miron Costin din municipiul Pașcani s-a calificat la faza națională a...