Se împlinesc 93 de ani de la nașterea scriitorului păşcănean Leonerd Gavriliu. În vremuri normale acest eveniment ar fi fost marcat, cum se cuvine de Biblioteca Municipală care îi poarta numele. Dar pentru că România se afla în carantină generalizată, în stare de urgenţă din cauza epidemiei cu noul coronavirus, cei care l-au cunoscut şi îi apreciază întreaga activitate nu s-au putut întâlni din cauza regulilor stricte privind păstrarea distanţei sociale.
După cum mărturisea în volumul” Aventuri pe Şiret”, Leonard Gavriliu s-a născut la întâi aprilie 1927, într-o vineri, în zorii zilei, într-o dărăpănătură de casă de vălătuci, a unei vădane, situată nu departe de Biserica” Sfinții Voievozi Mihail şi Gavriil”, în comună Pașcani şi a decedat la 30 iunie 2018 la Spitalul de Urgenţă din Paşcani.
Leonard Gavriliu a fost un psiholog, scriitor, publicist și traducător român. A obţinut titlul de doctor în psihologie în anul 1974 şi de membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1956. De-a lungul timpului a publicat numeroase volume de poezie, proză, critică literară şi eseuri precum şi o serie de studii de psihologie, fiind principalul traducător în limba romană a operelor lui Sigmund Freud și Alfred Adler.
Din anul 2001 s-a restabilit la Paşcani, unde a continuat activitatea publicistică. Câţiva ani mai târziu el a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului, pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea şi susţinerea culturii locale. O mare parte din biblioteca sa de specialitate a fost donata bibliotecii municipale, care îi poartă numele.
De asemenea, în anul 2017, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iaşi i-a acordat Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate scriitoricească. Să îl urmărim în minutele care urmează într-o înregistrare din anul 2012 când vorbea despre opera sadoveniana.