Tiroida este una dintre cele mai importante glande ale corpului. Cand tiroida nu functioneaza corect, poate determina nervozitate si oboseala, slabiciune musculara, pierdere sau crestere ponderala, probleme de memorie si modificarea fluxului menstrual. O tulburare a tirodei poate detrermina avort spontan si infertilitate.
Se estimeaza ca 1 din 8 femei vor dezvolta probleme ale tiroidei de-a lungul vietii.
Femeile sunt mai expuse de cinci pana la opt ori la afectiuni tiroidiene decat barbatii, dar multe dintre ele nu stiu ca au aceste afectiuni. Deseori femeile isi ignora simptomele sau considera ca sunt simptome ale altor afectiuni. Spre exemplu, femeile au un risc crescut de a dezvolta afectiuni tiroidiene imediat dupa nastere. Simptome precum oboseala si depresia sunt frecvente in timpul acestei perioade, dar acestea sunt si simptome ale afectiunilor tiroidiene. Astfel, mai mult de jumatate dintre afectiunile tiroidiene raman nediagnosticate.
Cum functioneaza tiroida?
Tiroida este o glanda in forma de fluture care poate fi simtita la baza gatului, chiar sub laringe. Cei doi lobi ai tiroidei (aripile „fluturelui”) se afla de o parte si de alta a traheei.
Glanda tiroida produce si depoziteaza hormon tiroidian, care deseori mai este cunoscut si sub numele de hormonul metabolic al corpului. Printre alte actiuni ale sale, hormonul tiroidian stimuleaza enzimele care combina oxigenul si glucoza, un proces care creste rata metabolismului bazal si producerea de caldura a organismului. De asemeni, hormonul ajuta la mentinerea tensiunii arteriale, regleaza cresterea tisulara si dezvoltarea si este foarte important pentru dezvoltarea scheletului si a sistemului nervos. Joaca un rol important si in dezvoltarea sistemului reproducator.