Durerea in piept se poate manifesta in diverse moduri: un punct dureros precis, senzatie de apasare sau gheara in piept, durere fulgeratoare sub forma unei intepaturi puternice sau durere difuza. Aceste dureri pot avea origine cardiaca, pulmonara, gastrica, psihogena sau de alta natura. In orice caz, durerea toracica este unul dintre cele mai frecvente simptome care aduc pacientii la medic.
Poate fi vorba despre: urgenta medicala – infarct, disectie de aorta, embolie pulmonara, pneumotorax; boala cronica – angina pectorala, emfizem pulmonar; problema care nu pune in pericol viata, ci creeaza doar disconfort – suprasolicitare musculara, reflux gastroesofagian, atac de panica. Cele mai frecvente cauze ale durerii toracice sunt insa unele boli cardiace si boli pulmonare.
Dureri toracice asociate cu boli cardiace:
Angina pectorala. Reducerea fluxului de sange catre inima, cauzata de ateroscleroza, poate provoca durere in piept, resimtita ca o presiune sau senzatie de strangere. Uneori, durerea iradiaza spre brat, umar sau maxilar, imitand infarctul, varianta care nu trebuie exclusa. Crizele de angina pot fi declansate de efort fizic, emotii puternice, stres. In general, durerea trece prin odihna si administrarea medicatiei recomandate de cardiolog.
Infarct miocardic. Durerea este intensa, brutala si necesita ajutor medical de urgenta. Senzatia de gheara se extinde la nivelul pieptului si gatului, mandibulei sau bratului stang. Durerea este insotita de transpiratii reci, respiratie dificila, greata, varsaturi.