1.8 C
Paşcani
luni, decembrie 23, 2024

Săptămâna Luminată – prilej de bucurie pentru creștini

Credincioşii ortodocşi au intrat în Săptămâna Luminată, una dintre cele mai importante perioade de peste an, care începe din a doua zi de sărbătoare a Sfintelor Paşti şi ţine 7 zile, încheindu-se la Duminica Tomii. Această săptămână este mai puţin restritctivă, creştinii ortodocşi nu ţin post, aşa cum se obişnuieşte miercuri şi vineri, deoarece perioada aceasta vine după cel mai lung şi aspru post de peste an.

În aceasta perioadă nu se fac parastase sau slujbe de pomenire pentru cei care au murit, ele fiind reluate după această săptămână. Slujba înmormântării însă, pentru cei trecuţi la cele sfinte în timpul acestei săptămâni, e diferită de rânduiala obişnuită, conform tradiţiei populare, în această perioadă Raiul este deschis, iar cei adormiţi sunt primiţi în Rai şi iertaţi pentru păcatele lor din timpul vieţii.
În Săptămâna Luminată, preoţii poartă veşminte albe sau strălucitoare, iar uşile altarului rămân deschise, nu se fac metanii şi nu se îngenunchează deoarece Hristos este printre oameni. Începând din Duminica Paştelui şi până la Înăltarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paştilor „Ingerul a strigat …”, iar credincioşii se saluta cu cuvintele: „Hristos a inviat!” şi raspund: „Adevarat a inviat!”

Mai precizăm că din punct de vedere al tradiţiilor strict populare, aceasta este o săptămână în care se ţin întreceri de ciocnit ouă sau peţit, oamenii nu ar trebui să muncescă decât miercuri,în rest fiind zile de mare sărbătoare, iar vineri este ziua în care, fiind şi sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, se sfinţesc casele, ogoarele şi fântânile, fiind practic începutul binecuvântat al noului an agrar.

Recomandări