8.4 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 1, 2025

Șapte comune în zona metropolitană Pașcani

Municipiul Pașcani și localitățile din împrejurimi pot realiza proiecte de investiții comune pentru dezvoltarea comunităților. La inițiativa Ministerului Dezvoltării, parlamentarii au aprobat o lege privind delimitarea și înființarea zonelor metropolitane, document care a fost publicat zilele trecute în Monitorul Oficial. Conform legii, Zona Metropolitană Pașcani ar cuprinde municipiul Pașcani și șapte comune: Ruginoasa, Valea Seacă, Stolniceni – Prăjescu, Moțca, Hărmănești, Lespezi și Miroslovești.

Edilii din mediul rural au fost luați prin surprindere de această lege iar reprezentanții Primăriei Pașcani au refuzat să prezinte un punct de vedere. Unii dintre ei au spus că ar fi trebuit să fie consultați cu privire la acest demers alții au zâmbit cu neîncredere că localitățile pe care le reprezintă ar putea face parte dintr-o zona metropolitană.

Legea care înființează, deocamdată pe hârtie, a doua zonă metropolitană din județ pune la un loc nu doar localitățile vecine cu municipiul Pașcani ci și două comune aflate în a doua “coroană urbană”. Este vorba despre Lespezi și Miroslovești în timp ce comuna Vânători aflată în granița cu municipiul, nu este pe lista. Proiectul de lege a fost făcut în grabă pentru a armoniza legislația europeană cu cea românească în ceea ce privește finanțarea proiectelor de investiții din fonduri comunitare. Deputatul, Sorin Năcuță, explică că sunt vizate proiectele de dezvoltare regională cum ar fi de exemplu cele de infrastructură și utilități sau transport public. Un exemplu în acest sens este cererea de finanțare depusă de Primăria Pașcani pentru obținerea fondurilor necesare achiziționării unor autobuze electrice, în parteneriat cu comuna Stolniceni Prăjescu. De asemenea, tot în comun pot fi acoperite o serie de cheltuieli pentru servicii publice de care beneficiază nu doar cetățenii municipiului ci și cei ai localităților învecinate, cum ar fi  de exemplu, pentru Spitalul de Urgență Pașcani.

Pentru ca zonele metropolitane să fie funcționale, localitățile componente trebuie să se organizeze în asociații și să își numească o conducere. Asociațiile vor avea un rol important nu doar în atragerea de fonduri pentru investiții ci și pentru modul de gestionare a unor interese comune privind implementarea unor strategii de dezvoltare economică și de educație. În acest sens, ar urma să aibă loc informări și să fie programate întâlniri de lucru, spune deputatul pășcănean.

Menționăm că în Legea 246/2022 sunt prevăzute și o serie de mecanisme privind finanțarea zonelor metropolitane. Localitățile componente pot stabili plata unor cotizații și contribuții anuale din bugetele locale sau  taxe speciale dar și din impozitul pe venit încasat de stat de la contribuabili.

Recomandări

Horoscopul 2025. Energia astrelor aduce transformări fără precedent

Marte retrograd ne anunță chiar de la începutul anului că 2025 va fi un an al sacrificiilor, cu multe influențe imprevizibile, situații care vor...