4.2 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Sarbatoare mare pentru crestinii ortodocsi – Sfanta Cuvioasa Parascheva

În fiecare an, la data de 14 octombrie, Biserica Or­todoxă de pretutindeni o prăznuiește pe Cuvioasă Maică Parascheva. De mai bine de 350 de ani, de când moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Iaşi, sărbătoarea din 14 octombrie are o însemnătate cu totul aparte pentru români, sute de mii de credincioşi venind să se închine la raclă celei pe care o ştiu „mult folositoare“. Cei care ajung la „Cuvioasă“ o roagă pentru soluţionarea problemelor de zi cu zi, îi cer alinare pentru necazurile care s-au năpustit asupra lor, sănătate, spor în casă şi bucurii.

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul XI,  în Epivata, un sat situat  pe țăr­mul Mării Măr­mara, unde s-a călugărit de tânără, împreună cu fratele ei, Evtimie. A dus o viaţă ascetică în pustie, rugându-se neîncetat. Într-o noapte i s-a arătat un înger, care i-a spus să se întoarcă acasă, căci acolo trebuie să moară. S-a întors în ținuturile natale şi a murit, la 27 de ani. A fost îngropată că o străînă, departe de sat, însă Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a arătat în vis la doi oameni evlavioşi, în strălucirea ei cerească, cerând că trupul ei înmiresmat să fie scos din mormânt.

 Sfintele Moaște ale Cuvioasei Parascheva au fost strămutate la Iași pe vremea voievodului Vasile Lupu al Moldovei, in anul 1641. Acesta, plătind datoriile pe care Patriarhia de Constantinopol le avea către turci, a primit de la Patriarhul Ecumenic Partenie (și cu îngăduința sultanului Murad al IV-lea), drept mulțumire, moaștele Cuvioasei, pe care le-a adus cu mare cheltuială la Iași.

Sfânta Parascheva este cea mai populară dintre toţi sfinţîi ale căror moaşte se află pe teritoriul României. Sute de biserici de parohie din România sunt închinate ei pentru a le ocroti, iar în nordul Greciei, în Bulgaria şi Serbia credincioşii ortodocşi o cinstesc. În popor, mai este cunoscută şi că Sfânta Vineri.

Sfânta Parascheva de la Iaşi se bucură în ţară de un cult deosebit, mai mult decât toţi ceilalţi sfinţi care au moaşte în România. În fiecare zi pe parcursul anului,  la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, de dimineaţă până seară târziu, se face un mic pelerinaj continuu, cu credincioşi de toate vârstele şi din toate locurile, veniţi la rugăciune, iar de ziua praznuirii sale, pe 14 octombrie, zeci de mii de oameni din întreagă țară vin în fiecare an la Iaşi, că să se închine la sfintele sale moaşte.

surse: doxologia.ro, ziarullumina.ro

 

.

 

Recomandări