1.2 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin-ortodox, torturat și condamnat la moarte prin decapitare, în anul 304 deoarece nu a renunțat la credința creștină. Sărbătoarea sa este ţinută de toţi credincioşii, în fiecare an, pe 23 aprilie şi este considerată ca vestind și începutul verii pastorale.

Sfântul Gheorghe a fost unul din marii apărători ai credinței creștine, care a săvârșit numeroase minuni prin ajutorul lui Dumnezeu, atât în viață, cât și după trecerea sa la Domnul . Chiar înainte de moartea sa martirică, a înviat un om și a convins-o și pe împărăteasa Alexandra, soția temutului împărat Diocletian, să îmbrațișeze creștinismul, motiv pentru care a fost ucisă ca și Sfântul Gheorghe la ordinul crudului său soț.

În tradiția populară, numele Sfântului Gheorghe mai este întâlnit ca San-George sau Sângeorz, patronul naturii înverzite, al vegetației, al vitelor și al oilor, motiv pentru care în comunităţile săteşti contemporane se mai păstrează obiceiul împodobirii stâlpilor de la poartă, cu ramuri de salcie înmugurită şi cu flori galbene de primăvară, înfipte în brazde înverzite.
Înainte de ziua Sfântului Gheorghe, așa cum se obișnuiește înainte de marile sărbători creștine, la bisericile cu hramul său, se oficiază slujbe de vecernie, pentru pregătirea sufletească a credincioșilor.

De asemenea, conform tradiției populare, cei care de hramul Sfântului Gheorghe au un sărbătorit în casă care-i poartă numele, pun la poartă o brazdă înverzită cu rămurele de salcie sau flori în ea, în semn de invitație pentru oaspeți, așa cum se practică și în zona Lunca Pașcani, unde, cu această ocazie, este zi de sărbătoare.
O altă tradiție populară legată de această sărbătoare este urzicatul, practicat în special de tinerii din zona Moldovei. Se spune că cine este urzicat va fi mai ager, mai harnic și mai sănătos întreaga vară.
Și la Hârlău există o biserică cu hramul marelui mucenic, ctitorită chiar de domnitorul Ștefan cel Mare, multe din bisericile foarte vechi avându-l drept ocrotitor pe Sfântului Gheorghe, deoarece este unul dintre cei mai mari martiri ai creștinătății.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este cunoscut ca și ocrotitor și apărător al multor teritorii, el fiind reprezentat, doborând balaurul și pe Steagul Moldovei, aflat la Mănăstirea Zografu din Muntele Athos.
Regele Angliei, Richard Inimă de Leu, l-a ales pe Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al Casei Regale și al întregii țări, iar regele Edward al III-lea a înființat „Ordinul St. George”, apoi Crucea Sfântului Gheorghe a devenit, mai târziu, steagul Angliei, „Union Jack”.
Marele Mucenic Gheorghe este ocrotitorul Armatei Române, fiind de asemenea considerat si protectorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei și Serbiei.
Mai amintim că în prezent, în România, peste 900.000 de români poarta numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Populației.

La mulți ani celor ce poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe!

Recomandări