O parte cadre medicale de la Spitalul de Urgenţa din Paşcani vor primi stimulente de risc pentru activitatea medicală depusă în lupta cu noul coronavirus. Finanţarea este asigurată de Guvernul României din fonduri europene, câte 2500 lei pentru fiecare, iar banii au ajuns deja în bugetul municipiului.
În şedinţa de joi consilierii locali au aprobat rectificarea bugetară necesară pentru că cei 100 000 de lei să ajunga în contul spitalului. Din aceşti bani vor fi făcute plăti doar pentru 97 de medici asistente medicale, infirmiere, îngrijitori şi brancardieri aflaţi în linia întâi, adică expuşi şi chiar infectaţi cu COVID -19.
Lista a fost făcută publică după ce, din greşeală sau intenţionat, a fost pusă ca anexă la proiectul de hotărâre supus aprobării consilierilor. Doi dintre aleşii locali s-au abţinut de la vot pentru a nu fi în stare de incompatibilitate, având rude pe lista beneficiarilor.
Imediat după publicarea primei liste au apărut şi nemulţumirile. Lidera de sindicat a trimis pe 19 mai o adresă Consiliului Local prin care a reclamat faptul că în spital ar fi şi alţi angajaţi îndreptăţiţi să fie recompensaţi dar nu ar fi fost au fost nominalizaţi pentru plata şi că nu au fost respectate prevederile legale în acest sens. Consilierii locali au răspuns că nu pot interveni deoarece este atributul managerului spitalului să întocmească listele cu beneficiarii iar legislativul local votează doar oportunitatea alocării sumei primită de la Guvernul României.
Scandalul pe tema stimulentelor pare să fie unul artificial. Juristul unităţii medicale a explicat pentru BIT TV ca de aceste stimulente vor beneficia şi contactii, adică salariatii care au intrat în contact cu bolnavii şi au fost confirmaţi pozitiv, mai ales de la Secţia de Îngrijiri Paliative. Ei au fost cuprinşi pe o nouă listă, aprobată pe 14 mai şi trimisă Casei de Asigurări pentru disponibilizarea sumelor necesare şi efectuare plăţilor, cel mai probabil în luna iunie.
Raportarea beneficiarilor s-a făcut în două etape, în lunile aprilie şi mai, deoarece între timp au apărut modificări legislative. Conform OUG 43 din 6 aprilie 2020 puteau beneficia de aceste stimulente doar cei implicaţi direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu Covid-19.
Ulterior, pe 11 mai prin OUG 64/2020 lista beneficiarilor a fost completată aşa încât şi contactii din rândul cadrelor medicale neimplicate direct în tratarea bolnavilor COVID să primească aceleaşi suma.
Aceste modificări şi nouă listă nu au fost cunoscute de cei care au reclamat conducerea spitalului. Totuşi, protestul ar fi justificat, în continuare, susţine lidera de sindicat, Mirela Ungureanu, pe motiv că încă mai sunt salariaţi care nu sunt trecuţi pe liste deşi ar avea dreptul să fie compensaţi.
Între timp a mai apărut o listă. Este un tabel deschis pentru cazurile care ar putea să apară în următoarea perioadă, de salariaţi confirmaţi pozitiv, în urma consultaţiilor, îngrijirilor, transportului sau contactului cu pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.