-3.5 C
Paşcani
vineri, februarie 7, 2025

Scandal în loc de lămuriri. Cum se va face dezinsecţia şi deratizarea la Paşcani

O întâlnire informală s-a transformat în circ astăzi la Primăria Paşcani. Administraţia locală a convocat reprezentanţii asociaţiilor de proprietari pentru a fi informaţi despre campania de dezinsecţie şi deratizare care urmează să fie desfăşurată în municipiu, la sfârşitul lunii iunie – începutul lunii iulie.
Acţiunea va avea loc atât pe domeniul public cât şi pe domeniu privat – în subsolurile blocurilor.
Primăria Paşcani a organizat o licitaţie pentru aceste servicii, câştigate de firma Instal Mar SRL Iaşi, valoare contractului fiind de 109.000 lei, fără TVA. Din aceşti bani urmează să fie desfăşurate acţiuni de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare pe spaţiile verzi din Paşcani, dar şi acolo unde sunt lacuri şi balti şi la subsolurile clădirilor ale administratiei locale. Informarea a fost făcută de Petru Bunduc  (FOTO ) , inspector de mediu în cadrul Primăriei.

Acţiunile sunt obligatorii atât pentru instituţiile publică cât şi pentru societăţi comerciale şi persoane fizice în scările de bloc şi la subsoluri. Ele vin în întâmpinarea solicitărilor şi avertizărilor tot mai dese de la Direcţia de Sănătate Publică pentru prevenirea răspândirii bolilor provocate mai ales de ţânţari. Reprezentanţii Primăriei spun că asociaţiile unde nu vor fi luate astfel de măsuri de preventive vor fi amendate. În proiectul de hotărâre care urmează să fie aprobat de consilieri sunt prevăzute sancţiuni între 50 şi 500 pentru persoane fizice şi 100 – 1000 pentru persoanele juridice.
Dacă intervenţia pe domeniul public este suportată de la bugetul local, cea din blocuri trebuie decontata de locatari. Acţiunea trebuie să aibă loc în acelaşi timp şi serviciiile să fie prestate de aceeaşi societate care a câştigat licitaţia. Regulile sunt prevăzute în Ordinul ANRSC nr. 82/2015 privind aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de salubrizare a localităţilor şi vor fi însuşite şi de consilierii locali prin aprobarea Programului Unitar de Combatere pentru anul 2016.
Dezbaterea a stârnit nemulţumiri din partea celor prezenţi în sală. Un preşedinte de asociaţie a întrebat de ce trebuie făcută dezinsecţie în scările de bloc unde subsolurile sunt pline de apă.
Alţi reprezentanţi de asociaţie s-au arătat nemulţumiţi de preţ. Ei au cerut ca Primăria să suporte o parte din preţ deşi conform legii astfel de cheltuieli nu pot fi decontate de la bugetul local.

marius pintilie
Şi consilierul Marius Pintilie a intervenit în discuţie, în calitate de şef de asociaţie. El a cerut lămuriri în legătură cu preţul şi de ce serviciile trebuie prestate de societatea contractată de Primărie.
Inspectorul de mediu a explicat că Primăria nu face decât să informeze asociaţiile de proprietari restul demersurilor urmând să fie făcute direct cu prestatorul de servicii.
Lucrurile puteau fi lămurite uşor dacă cineva ave curiozitatea să vorbească cu reprezentantul societăţii de dezinsecţie. Acţiune de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare ar urma să aibă loc nu într-o zi ci pe parcursul unei săptămâni sau cât este nevoie. Preţul pentru locatarii de la bloc este între 11 şi 9 lei de familie în funcţie de situaţia din teren: 11 lei la blocurile cu subsoluri, 10 lei l cele fără subsoluri, 9 lei la garsoniere. Tot din discuţia cu reprezentantul societăţii am aflat că cei care locuiesc la case nu trebuie să plătească nimic pentru ca acţiune de dezinsecţie în spaţiu deschis, pe domeniul public, ar fi suficiente şi acoperitoare şi pentru grădinile şi livezile oamenilor. Mai mult comanda serviciilor şi plată va fi făcută prin intermediul reprezentantilor de asociaţie, nu cei ai Primărie.
Problema ar urma să fie tranşata mâine în şedinţa Consiliului Local programată de la ora 09.00.

Recomandări

Subvenții la apă și canalizare

Locuitorii județului Iași pot beneficia de subvenții pentru plata facturilor la apa si canalizare, daca au venituri mici. Începând din acest an Asociația Regionala...