4.8 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Scena politică locală, întoarsă pe dos de sondajul controversat al PNL. Reacţii “la cald”, ironii politice “la rece”

Un sondaj aruncat ieri pe piaţă de liberalii a stârnit controverse pe scena politică locală. La doi ani de la alegerile locale, liberali ar câştiga toate scrutinele „en fanfare”, cu Mihai Chirica pentru un nou mandat şi un consiliu local unde decizia ar fi controlată tot de liberali.

La alegerile parlamentare, partidul condus de Nicolae Ciucă ar fi pe primul loc în municipiul Iaşi, la mare distanţă de PSD sau USR.

La Consiliul Judeţean, lucrurile nu sunt clare: sondajul a studiat doar intenţia de vot în mun. Iaşi, dar Costel Alexe, actualul şef al CJ, este în linia partidului indiferent de scenarii. În ceea ce priveşte contracandidaţii actualilor şefi liberali de la Primărie şi CJ, interesant este că în sondaj apar nume ale unor persoane care nu şi-au anunţat (până acum) intenţia de a candida.

Cercetarea de piaţă a avut circa 900 de respondenţi şi a fost comandată de PNL, având o marjă de eroare de 3,3%. Astfel de sondaje au fost făcute în toate municipiile din ţară, în perioada 29 septembrie – 10 octombrie. Rezultatele prezentate de liberalii au atras critici şi ironii din partea opoziţiei politice.

Mihai Chirica – un nou mandat, indiferent de contracandidat?

Mihai Chirica a fost singura opţiune a liberalilor pentru testarea în sondaje la funcţia de primar. În schimb, au fost studiate trei scenarii cu contracandidaţi diferiţi. Indiferent de variantă, Mihai Chirica ar fi votat de circa 50% dintre ieşeni. De la PSD au fost testaţi Bogdan Balanişcu (în 2 scenarii, o medie de 17%) şi Cătălin Urtoi (16%).

De la USR, cel mai bine clasat candidat ar fi Cosette Chichirău (14,6%), urmat de Marius Bodea (14,1%) şi Răzvan Timofciuc (13,4%). Şi de la AUR au fost trei candidaţi, câte unul pe fiecare scenariu, dar toţi sunt cotaţi în jur de 11%: Dragomir Tomaşeschi (fost prefect), Vasile Roman (general r., fost consilier personal al primarului) şi Silvian Man (lider al unei ligi studenţeşti).

În ceea ce priveşte Consiliul Local, în deliberativ ar intra nu mai puţin de cinci partide: PNL (38%), PSD (24%), USR (15%), AUR (12%) şi PMP (6%).

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări