Preşcolarii și elevii de gimnaziu şi liceu vor învăța, ca și până în prezent, potrivit celor două scenarii care vor fi însă actualizate în funcție de situația epidemiologică și nu neapărat săptămânal, așa cum se prevedea până acum, conform unui ordin comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, publicat luni în Monitorul Oficial, care se aplică deja. Școlile vor funcționa potrivit calendarului anului şcolar 2020-2021, care a fost modificat la finalul lunii martie, în funcție de scenariile stabilite recent, tot printr-un ordin comun al celor două ministere amintite.
Cele două scenarii posibile pentru funcționarea școlilor și liceelor au fost stabilite, așa cum menționam mai sus, printr-un ordin recent, astfel:
- în localităţile cu incidenţă cumulată în ultimele 14 zile mai mică sau egală cu 1 la mia de locuitori, toţi elevii şi preşcolarii vor fi prezenţi fizic în clase;
- în localitățile cu incidenţă de peste 1‰, în care nu s-a declarat carantină, la şcoală se prezintă preșcolarii și elevii din învăţământul primar, elevii din anii terminali de gimnaziu şi liceu, dar și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și elevii din învățământul special, în timp ce restul participă online la cursuri.
Potrivit celor mai recente date referitoare la incidenţa infectărilor cu virusul SARS-CoV-2, transmise de Grupul de Comunicare Strategică, 39 judeţe din România se află sub nivelul de 1 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că doar 3 judeţe (Alba, Cluj și Prahova) au o rată cuprinsă între 1 şi 3‰. Totuşi, situaţia la nivelul localităţilor poate să difere de cea de la nivelul judeţului.
Dacă ne raportăm strict la situaţia actuală a infectărilor, doar în cele trei judeţe din ţară încă nu au revenit toţi elevii fizic în clase.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent că, în şcolile unde procentul de vaccinare în rândul personalului didactic este de 100%, predarea faţă-în-faţă ar putea să aibă loc indiferent de rata de infectări de la nivelul localităţii.
“Ne gândim să luăm în calcul acele școli în care vaccinarea este realizată sută la sută. Ne gândim să luăm în calcul persoanele cu contraindicații medicale, dar, cu această excepție, dacă vor exista școli cu procent de vaccinare 100%, acestea cred eu că ar putea să solicite celor care au competențe de a se pronunța asupra solicitării de prezență fizică 100%, indiferent de scenariul în care funcționează acea școală. Este un element care ar ajuta foarte mult la recuperarea pierderilor suferite de către toți elevii, pierderi mari și, mai cu seamă, pierderi neuniform repartizate”, a declarat Cîmpeanu, citat de edupedu.ro.