-4.7 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 15, 2025

Schimb de experiență între pompierii voluntari și specialiști, la Pașcani – FOTO

C.P. Luni, 12 decembrie 2022, la sediul Primăriei Municipiului Pașcani, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității și capabilității acțiunilor comune în situații de urgență în zona transfrontalieră”, cod 2 SOFT/4.2/146, a avut loc un schimb de bune practici între Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile Lespezi, Bivolari, Trifești, Secția de Pompieri Pașcani, specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” și specialiști din cadrul Serviciului pentru Situații Excepționale din Ungheni (DSE), Republica Moldova.

De asemenea, la Scoala Gimnazială „Iordache Cantacuzino” din Pașcani și la Școala Gimnazială Heci, comuna Lespezi s-au desfășurat activități de informare a elevilor cu privire la procedurile de răspuns în situații de urgență și promovarea voluntariatului, cu sprijinul unui specialist al I.S.U. Iași.

Pe lângă reprezentanții serviciilor pentru situații de urgență, la eveniment au participat și Vicepreședintele Raionului Ungheni, Tatiana Lazar, Primarul Comunei Sculeni, Vasile Casian, Primarul Municipiului Pașcani, Marius Pintilie, Colonel Cătălin Oloeriu din cadrul Inspectoratuluji pentru Situații de Urgență Iași, precum și comandantul subunității din Pașcani, Locotenent Andrei Crețu.

Proiectul „Îmbunătățirea calității și capabilității acțiunilor comune în situații de urgență în zona transfrontalieră” este implementat de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST în parteneriat cu Repubica Moldova – Consiliul Raional Ungheni și este finanțat prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

„Valoarea totală a proiectului este de 325.000 euro, finanțat prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, din care 90% contribuție europeană. Evenimentul a fost axat pe formarea echipelor de voluntari din unitățile de pompieri și instituțiile de intervenție în caz de urgență și promovarea unei culturi de voluntariat și implicare civică, ca soluție pentru implementarea locală a acțiunilor eficiente de reducere a riscurilor de dezastre naturale sau provocate de om.”, a declarat Bogdan Pleșca, director adjunct al A.D.I. Euronest.

Obiectivul general al proiectului, a cărui durată este de 18 luni, îl reprezintă sprijinirea acțiunilor comune dintre România și Republica Moldova (Raionul Ungheni) pentru prevenirea dezastrelor naturale și a celor provocate de om prin: investiții în mijloace și echipamente tehnice specifice pentru intervenții de urgență în beneficiul Consiliului Raional Ungheni și, ulterior, Serviciului pentru Situații Excepționale Ungheni (DSE); acțiuni comune de prevenire și protecție împotriva inundațiilor prin împădurirea / reîmpădurirea albilor care traversează zona de intervenție selectată; campanii și alte măsuri care vizează educarea și promovarea voluntariatului în rândul populației pentru a sensibiliza cetățenii cu privire la importanța acțiunilor de prevenire.

Obiective specifice:

  • Îmbunătățirea organizării și executării intervenției operative pentru a reduce pierderile materiale și umane prin reducerea timpului mediu de răspuns cu 1 min 30 sec, limitarea și eliminarea efectelor calamităților naturale (inundații, incendiu etc.) și a altor situații de urgență prin dotarea cu echipamente specifice pentru intervenții, în special pentru inundații, a Consiliului Raional Ungheni  și, ulterior, a Serviciului pentru Situații Excepționale Ungheni;
  • Creșterea gradului de conștientizare a 75.000 de cetățeni din zona proiectului cu privire la riscurile locale existente și îmbunătățirea răspunsului în aceste situații prin desfășurarea de campanii de informare și activități educaționale preventive pentru reducerea riscului de inundații în zona proiectului și prin împădurirea / reîmpădurirea pe suprafețele râurilor Prut și Siret;
  • Creșterea numărului de acțiuni comune între echipele de profesioniști din comitetele de urgență și serviciile voluntare și populația voluntară din zona transfrontalieră (România – Republica Moldova) pentru prevenirea / limitarea dezastrelor naturale prin schimburi de bune practici, planuri de intervenție și aplicații comune (5 acțiuni).

 

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST a fost înființată, în 2008, de către Consiliile Județene din Regiunea de Nord – Est pentru furnizarea de servicii de interes public la nivel regional.

Recomandări