Schimbare greu de acceptat în Parohia Topile, comuna Valea Seacă, după plecarea preotului Mihai Fronea, cel care le-a fost duhovnic timp de aproape 30 de ani. Deși au trecut mai bine de șase luni de la eveniment, comunitatea pare că nu s-a resemnat sau cel puțin un grup de oameni, care strânge semnături pentru revenirea fostului paroh.
Sursa foto: Doxologia
Neculai Nistor este cel care se ocupă de această situație și a venit în redacția BIT TV pentru a-și spune nemulțumirea.
Părintele Fronea s-a transferat la cerere în decembrie 2024 la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Pașcani, unde activează acum ca preot coslujitor, fără responsabilitatea conducerii unei parohii. Motivul? Probleme medicale grave, inclusiv o intervenție pe cord deschis, care l-au determinat să renunțe la activitatea intensă din Topile.
„Eu am cerut transferul, din motive medicale. Nu îmi doresc să mă întorc în Topile ”, a declarat scurt părintele, pentru a pune capăt speculațiilor privind o eventuală revenire.
Locul său la Topile a fost preluat, prin concurs, de preotul Alin Hobincă, cunoscut pentru activitatea sa din Parohia Mircești. Deși noul paroh și-a început misiunea cu deschidere, o parte dintre enoriași afirmă că nu au aceeași conexiune cu el. Unii invocă problemele sale de sănătate, care i-ar afecta vocea și capacitatea de a sluji, deși aceste informații nu sunt confirmate oficial.
În ciuda nemulțumirii exprimate de o parte din comunitate, Arhiepiscopia Iașilor susține că toate procedurile au fost respectate și că aceste demersuri tulbură viață duhovnicească din Topile.
„Părintele Mihai Fronea a solicitat transferul din motive medicale. Postul a devenit vacant și a fost ocupat legal, prin concurs. E firesc ca unii credincioși să simtă un atașament față de fostul paroh, dar e păcat să tulbure viața duhovnicească a întregii comunități, ignorând chiar dorința părintelui de a avea liniște”, a transmis pr. Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei.
Reprezentanții Mitropoliei au fost deja în parohie pentru a discuta cu oamenii, însă chiar și atunci, susținătorii preotului Fronea nu s-au prezentat în număr mare. Situația rămâne tensionată și complicată. Localnicul care a fost pe la porțile oamenilor pentru a strânge semnături spune că cei care îl vor înapoi pe fostul duhovnic ar vrea chiar să protesteze în fața bisericii.
În ciuda demersurilor inițiate de comunitate, semnăturile și dorințele oamenilor nu pot schimba realitatea canonică și decizia părintelui Fronea, care ar fi ales sănătatea și liniștea în detrimentul unei reveniri în parohia unde s-a format.